>

قشم

شهرستان قشم بزرگترین جزیره استان هرمزگان و خلیج فارس می‌باشد. این جزیره به دلیل وجود بازارهای بزرگ و گاهاً کالاهای ارزان قیمت، مورد توجه قرار گرفته‌ است. قشم از شمال به شهرستان بندرعباس و خمیر، از غرب به شهرستان بندرلنگه و از جنوب به شهرستان ابوموسی محدود می‌گردد. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، 48993 نفر گزارش شده‌است. آب و هوای شهرستان قشم در بیشتر فصول سال گرم و مرطوب و در فصل زمستان معتدل است.

مزیت های منطقه

مزیت‌سنجی و اولویت‌بندی مشاغل موجود در هر شهرستان بر مبنای یک روش تحقیق صورت می‌گیرد. در این روش، یک شناسنامه برای هر شهرستان و یک شناسنامه برای هر کسب‌ وکار تدوین می‌شود. این شناسنامه‌ به عنوان ورودی به نرم‌افزار داده ‌می شود و خروجی نرم‌افزار از هم‌پوشانی دو شناسنامه می باشد. اولویت‌بندی‌های انجام شده، توسط کارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبینی و اصلاح می‌شوند. لیست مزیت‌سنجی اصلاح‌شده، مصاحبه با کارشناسان و متخصصین حوزه اشتغال هر شهرستان منابع تحلیل را تشکیل می‌دهند. در هر شهرستان حداقل با 3 نفر از این افراد مصاحبه انجام می‌شود و این مصاحبه‌ها پیاده‌سازی و ارزیابی می‌گردند. در صورتی که بین این 3 مصاحبه و لیست مزیت‌سنجی تناقض و ابهامی وجود داشته باشد، مصاحبه‌های تکمیلی و حتی مصاحبه بیشتر هم صورت می‌گیرد تا تیم تحلیل به نتیجه نهایی مطلوب دست‌ پیدا کند. در ادامه تحلیل شهرستان قشم ارائه‌ شده ‌است.

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همان‌طوری‌که در بخش قبل به آن اشاره‌ شد مبنای تحلیل، مصاحبه‌ها و لیست مزیت‌سنجی می‌باشد. اولویت‌بندی ها بر اساس فراوانی و کسب‌ وکارهای رایج در هر شهرستان و اولویت ها در لیست مزیت‌سنجی، انجام شده‌است. در هر رسته کسب و کارهایی که رواج دارند، به ترتیب اولویت مشخص شده ‌اند. در تحلیل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی که هنوز در شهرستان ایجاد نشده‌اند ولی پتانسیل راه‌اندازی آن‌ها در شهرستان وجود دارد، اشاره شده ‌است. مزیت‌های کسب و کاری به ترتیب اولویت در ادامه آورده شده ‌است.

  1. شیلات

  2. صنایع غذایی

  3. خدمات

  4. صنایع دستی

  5. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  6. باغداری

  7. دامداری

  8. طیور

  9. زراعت

  10. صنعت

  • شیلات

شیلات یکی از حوزه های مهم کسب و کاری است که چنانچه مورد توجه قرار گیرد، از سودآوری بالایی برخوردار خواهد بود. استان هرمزگان و شهرستان قشم به عنوان مهم ترین قطب تولید و توسعه مزارع پرورش میگو و همچنین ماهی در قفس محسوب می‌گردند.

* پرورش میگو در هرمزگان از اوایل دهه هفتاد آغاز شد و توسعه یافت، ولی در دهه هشتاد با مشکلاتی روبه رو شد و از سال 94 پس از عبور از دوره رکود به ثبات رسید و روندی رو به رشدی پیدا کرد. از تولیدات بسیاری که در حوزه پرورش میگو در این شهرستان صورت می‌گیرد، درصد کمی در داخل کشور استفاده شده و بیشتر این محصول به خارج از کشور صادر می شود. انواع میگوهایی که در این استان پرورش می یابد می توان به ببری سیاه، موزی، سفید و سفید هندی اشاره کرد. با توجه به صادرات بسیار زیاد این محصول و عدم استفاده از خاک ساحل جهت کشاورزی (به دلیل نداشتن مزیت)، می توان حوضچه های پرورش این گونه را در سواحل راه‌اندازی کرد و میزان صادرات را افزایش داد؛  گسترش پرورش میگو در این شهرستان مزیت بالایی خواهد داشت.

* صیادی در این شهرستان و کل استان هرمزگان مزیت قابل توجهی دارد و تنها منبع درآمد برای مردم این شهرستان محسوب می شود. علاوه بر صیادی از دریا، پرورش ماهی در حوضچه ها و پرورش ماهی در قفس درخصوص ماهی های خاویاری، سوکلا، هامور و سرخو انجام می‌شود. ماهیان نامبرده شده سردابی و گرمابی هستند و پرورش همه انواع این ماهی‌ها در شهرستان قشم مزیت خوبی دارد، البته با توجه به بازار فروش مناسبی که برای ماهیان خاویاری وجود دارد، پرورش این نوع ماهی‌ها در شهرستان قشم مزیت بالاتری نسبت به سایرین دارد.

* خاویار نوعی ماهی است که در گونه های مختلف با مصارف متفاوت یافت می شود. مهمترین محصولات ماهی خاویار گوشت و خاویار آن است. از پوست این ماهی در صنایع چرم استفاده می‌شود که از آن محصولاتی مانند کیف، کفش، لباس شنا و ... تولید می‌گردد. عمده خاویار ایران به خارج از کشور صادر می شود که در سال های گذشته به دلیل برنامه ریزی‌های نامناسب و کم کاری تولید کنندگان کاهش پیدا کرده است و معمولا کمبود این ماهی توسط کشور چین تامین می شود. بازدهی محصول مذکور بعد از 3 سال با فروش گوشت ماهیان نر آغاز شده که با سوددهی بسیاری همراه است. پرورش این ماهی توسط یک نفر نیز قابل انجام است و با توجه به بالا رفتن فضای تولید تعداد نیروی کار افزایش می یابد؛ لذا راه‌اندازی این کسب و کار ارزش افزوده زیادی به دنبال دارد که موجب بالا رفتن انگیزه سرمایه گذار می‌گردد. نکته قابل توجه در پرورش خاویار، بالا بودن سرمایه اولیه آن است.

* ماهی هامور، گونه‌های متعددی دارد و به صورت دریایی در آسیای جنوب شرقی و بخش‌هایی از خاورمیانه مانند کویت پرورش داده می شود. این ماهی به شکل زنده متقاضیان زیادی در سوپرمارکتها دارد و با قیمت بالایی در کشور هنگ کنگ فروخته می‌شود. هامورماهیان استعداد بالقوه ای در پرورش دارند و از این رو از رشد سریعی برخوردارند، همچنین غذاهای پلت شده را به آسانی پذیرفته و با موفقیت می توانند در اسارت تخم ریزی کنند. این ماهی‌ها ارزش بازاری بالایی نیز دارند. ماهی هامور به طور معمول از ضایعات ماهی ها به عنوان یک منبع غذایی استفاده می کند اما افزایش قیمت، کمبود ذخیره، تنوع کیفیت و شاخص های نسبت ضریب تبدیل غذایی باعث می شود تا ضایعات ماهی به عنوان یک ماده غذایی مقرون به صرفه منظور نگردد. بنابراین توسعه فرمولاسیون غذایی برای این گونه از ماهی‌ها مهم است و لازم است در مورد آن اقدامات بیشتری انجام شود.

* ماهی سرخو منبعی بسیار غنی از پروتئین است؛ به گونه‌ای که مصرف 100 گرم از این ماهی تقریبا 58 درصد نیاز روزانه بدن انسان به پروتئین را تأمین می کند. این گونه در جهان اهمیت اقتصادی بالایی دارد و گوشت آن دارای مرغوبیت و طعم مناسبی می باشد. 

* ماهی سوکلا از دیگر گونه های دریایی این شهرستان است که مقادیر بالایی از اسیدهای چرب امگا دارد. این ماهی به دلیل داشتن گوشت نرم و خوشمزه، می تواند به صورت خوراکی مصرف شود. 

* در شهرستان قشم لارو میگو و همچنین بچه ماهی نیز پرورش داده می شود و توسعه پرورش این موارد مزیت دارد؛ حتی امکان استفاده از استخرهای دو یا چند منظوره نیز وجود دارد و می‌توان در باغات این شهرستان علاوه بر تولید محصولات باغی و آبیاری زمین ها با آب حوضچه، پرورش ماهی و میگو نیز انجام داد و با این روش میزان کودهای ازت مورد نیاز برای زمین های کشاورزی را کاهش داد.

  • صنایع غذایی

فرآوری محصولات کشاورزی و دامی عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می شود؛ ایجاد و توسعه صنایع غذایی در شهرستان قشم، علاوه بر اشتغالزایی و کاهش هدررفت محصولات کشاورزی در این شهرستان، موجب ارتقای سطح درآمد مردم نیز می‌گردد.

* با توجه به اینکه در شهرستان قشم، پرورش شیلات با قابلیت بسیار خوبی در حال انجام و توسعه می‌باشد، لذا تولید فیله ماهی، میگو سوخاری، ماهی شور و کنسرو ماهی برای این شهرستان دارای مزیت است. با در نظر گرفتن نیاز مردم و همچنین راه اندازی واحدهایی با هزینه کم، می توان نتیجه گرفت تولید فیله ماهی و میگو سوخاری مزیت بالاتر و بازار فروش بهتری نسبت به سایر کسب و کارها دارد؛ زیرا فعالیت در زمینه تولید کنسرو ماهی نیازمند صرف هزینه بالا و طی شدن مراحل اداری طولانی است. برای موفقیت در کسب و کار تولید فیله ماهی و میگو سوخاری باید حتما تبلیغات تاثیرگذاری انجام شود.

* رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فراوانی مانند چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها می‌باشد و با توجه به بالا بودن قابلیت این شهرستان به کاشت گوجه فرنگی؛ لذا راه اندازی واحد تولید رب گوجه فرنگی از جمله کسب و کارهایی به شمار می آید که در این شهرستان می توان سرمایه گذاری دارد.

* پودرگوجه‌فرنگی محصولی است که مدت زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی‌گذرد و در همین مدت هم توانسته است جایگاه خوبی در بازار مصرف پیدا کند. ویژگی‌هایی همچون وزن و حجم کمتر این محصول نسبت به سایر فرآورده‌های گوجه‌فرنگی، موجب سهولت و صرفه‌جویی در حمل‌ونقل و بسته‌بندی گردیده است. از دیگر مزایای این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است که باعث افزایش ماندگاری و عمر مفید آن شده است، همچنین برخی از آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در گوجه‌فرنگی طی فرایند تولید رب از بین می روند اما این مواد در پودر گوجه فرنگی حفظ می‌شوند. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای بسیاری است که می‌توان به استفاده در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس، ...) و... اشاره کرد. با توجه به تولید فراوان گوجه فرنگی در شهرستان و کیفیت بالای این محصول، راه‌اندازی واحدی جهت تولید پودر گوجه فرنگی در این منطقه دارای مزیت است. به این نکته توجه کنید که تولید پودر گوجه فرنگی به نسبت تولید رب در اولویت پایین‌تری قرار دارد.

* تولید خیارشور از دیگر کسب و کارهایی است که توجیه اقتصادی مناسبی دارد. این خط تولید به دلیل نیاز به سرمایه نسبتاً کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید از یک سو و مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان از سوی دیگر فرصتی مناسب جهت سرمایه گذاری در این شهرستان است.

* تولید ترشی و شور یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌جات‌ و سبزیجات است؛ به‌ گونه‌ای که محصول موردنظر را درون محلول آب‌ نمک و یا سرکه قرار می‌دهند و با این فرآیند، می‌توان مواد خوردنی فاسدشدنی را تا چند ماه سالم نگه داشت. امروزه با توجه به افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به ‌صورت آماده تهیه کنند؛ لذا راه اندازی کسب‌ وکار تهیه ترشی و شور در منزل می‌تواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد شهرستان و همچنین درآمدزایی مناسب در منزل باشد. البته برای تهیه ترشی، می توان کارخانه های بزرگ، سوله و کارگاه های متوسط و یا کوچک را نیز به این کار اختصاص داد. با توجه به میزان تولید صیفی جات در شهرستان قشم، احداث واحدی برای این تولیدات دارای مزیت است.

* برای فرآوری خرما دو هدف، تولید محصول با ارزشتر و افزایش عمر محصول را در نظر می‌گیرد. توجه به اهداف گفته شده، موجب گسترش بازار مصرفی این محصول می شود و طیف گسترده‌ای از مصرف‌کنندگان را یه خود جذب می کند. تولید فرآورده‌هایی همچون شیره خرما، شهد خرما و سرکه خرما نسبت به سایر محصولات فرآوری شده نظیر چیپس خرما، قند مایع خرما، قهوه خرما، شکلات، نان و لواشک خرمایی از مزیت بیشتری برخوردارند. البته فرآوری خرما در همه موارد فوق در این شهرستان قابلیت انجام دارد.

* با توجه به اینکه در سال های اخیر پرورش شتر داشتی در این شهرستان افزایش پیدا کرده و تولید شیر شتر به میزان مطلوبی صورت می‌گیرد، سرمایه‌گذاری در زمینه تولید فرآورده‌هایی همچون دوغ و پنیر در این شهرستان دارای مزیت است.

  • خدمات

 اخیراً در این شهرستان، با توجه به احداث مجتمع های رفاهی و اقامتی، فعالیت‌های گردشگری توسعه خوبی پیدا کرده است، ضمن اینکه جزیره قشم از کشورهای اطراف نیز بازدیدکنندگان زیادی دارد. وجود جاذبه های طبیعی نظیر نمکدان قشم، جنگل دریایی حرا، ژئوپارک قشم، دره ستارگان، تنگه چاهکوه، سد و روستای گوران، جزایر ناز و هنگام و غار خربس موجب شده‌است تا استقبال و بازدید از این منطقه روز به روز افزایش یابد. 

* شهرستان از لحاظ امکانات رفاهی و اقامتی می توان گفت در وضعیت مطلوبی قرار دارد؛ با این وجود احداث شهربازی، رستوران بومی و مجتمع های رفاهی-خدماتی می تواند در زمینه بهبود وضعیت گردشگری و سودآوری تاثیر بالایی داشته باشد.

* طی چند سال اخیر احداث مجتمع های خدماتی-رفاهی بین راهی در جاده های این شهرستان جهت ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه واقع شده است. البته قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در برای رسیدن به اهداف بزرگتری نظیر توسعه و توازن منطقه ای بهره برد. در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، علاوه بر اینکه می تواند گام مهمی در جهت توسعه پایدار منطقه تلقی شود، موجب می‌گردد که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی – رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها توجیه اقتصادی داشته باشد. در این زمینه مزایای احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری همراه با تأثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها به میزانی است که ایجاب می کند نهادهای اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آنها پیشقدم شوند.

* رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر شهرستان می‌باشند که در آنها به‌جای استفاده از وسایل مدرن، از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود و علاوه بر سرو غذاهای محلی و ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز عرضه می‌گردد. رستوران‌ها جزو مهم‌ترین نمادهای فرهنگی هر منطقه محسوب می‌شوند و راه‌اندازی آن‌ها در خانه‌های قدیمی موجود امکان‌پذیر است. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف سفر می‌کنند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است. ایجاد رستوران بومی در این شهرستان از جمله کسب و کارهای زود بازده است؛ چراکه هم تمایل مردم به  سرو غذاهای محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی صورت می‌گیرد.

* در شهرستان قشم آشپزخانه هایی به صورت خانگی وجود دارند که غذای محلی طبخ می کنند و با فراهم کردن محلی برای سرو غذا، آن را به گردشگران می فروشند؛ طبق بررسی‌های انجام شده در زمینه توسعه این آشپزخانه ها نیز می توان فعالیت کرد.

* ظرفیت‌های گردشگری شهرستان نشان می دهد که امکان سرمایه‌گذاری گسترده‌تر در این حوزه وجود دارد؛ در این منطقه بجز موارد فوق، ایجاد مجتمع نانوایی و کارگاه های خیاطی نیز دارای توجیه اقتصادی است.

* منظور از مجتمع های نانوایی تولید چندین مدل نان در یک واحد است و با توجه به اینکه تولید و ارائه خدمات مطلوب به مشتریان و همچنین ایجاد شرایط نگهداری مناسب برای آرد و مواد اولیه تهیه نان از جمله مزایای مجتمع های نان می‌باشد، ایجاد چنین واحدی در این شهرستان پیشنهاد می‌شود.

  • صنایع دستی

 قشم با توجه به بافت سنتی، آداب و رسوم خاص و فرهنگی غنی و ریشه دار، از دیرباز بخش مهمی از انواع صنایع دستی را در خود جای داده به همین دلیل در طول تاریخ همواره مورد توجه محققان و تاریخ شناسان بود است. صنایع دستی بومی جایگاهی ویژه در فرهنگ و سنت های مردم این شهرستان دارد. برای مثال رودوزی‌ سنتی که از جمله مهمترین صنایع دستی شهرستان قشم محسوب می‌شود، یکی از ضروریات پوشش بومی زنان و دختران این منطقه است.

* نکته قابل توجه این است که با در نظرگرفتن موقعیت مرزی استان و رویارویی ساکنان منطقه با فرهنگ های بیگانه، محفوظ ماندن این جایگاه و استفاده از صنایع دستی بویژه در پوشش خانم ها بسیار ارزشمند بوده و نشان‌دهنده توجه و عنایت مردم شهرستان به اینگونه صنایع و حفظ نمادهای سنتی و بومی منطقه است.

* گلابتون دوزی، زری بافی، خوس بافی، شک بافی، کمه زنی، سوند بافی، تابلو سازی با صدف، عروسک بافی، گلدوزی، بافت پادری و تولیدات چرمی نظیر دستبند و کیف از صنایع دستی شهرستان قشم هستند. فعالیت در حوزه صنایع دستی در این شهرستان از جمله مهم ترین و پرسود ترین فعالیت ها محسوب می‌گردد. گلابتون دوزی به عنوان یکی از حرفه های سنتی و بومی جزیره قشم به هنری گفته می شود که طی آن دوخت طرح های زیبا و منقش روی پارچه با نوارهای طلایی گلابتون صورت می‌گیرد و جهت تزیین و زیبایی لباس های زنانه و اکثرا روی روسری و شلوار محلی به کار برده می‌شود.

* خوس دوزی از دیگر صنایع دستی این شهرستان است و به عبور نواری نقره ای با پهنای متفاوت از لابه لای پارچه های توری یا طرح های دلخواه اطلاق می گردد. در خوس نوار نقره ای بیشتر روی روسری که در اصطلاح محلی جلویل فوسی نام دارد به کار می رود.

* کمه دوزی یا کم دوزی یکی از رشته‌های محبوب در این منطقه به شمار می آید. در کمه‌دوزی پارچه‌ای را دور دایره‌ای الک‌ مانند که به آن کمان گفته می‌شود، می‌پیچند و سپس دور دایره را محکم با طناب می‌بندند تا مانند دف شود. بعد از این‌که پارچه روی کمان محکم شد، روی آن نقاشی می‌کشند و پارچه را از کمان جدا می‌کنند. گاهی اوقات نقاشی از خود پارچه بریده و استفاده می‌شود و گاهی هم همان پارچه را برای شلوار، کیف و … به کار می‌برند.

* شک بافی نیز یکی دیگر از صنایع دستی این شهرستان است. شک بافی از نوعی نوار باریک زینتی از جنس نخ پنبه ای می‌باشد که از آن برای تزئین اطراف سجاده، مقنعه، سفره عقد، بقچه و همچنین تزئین لباس محلی استفاده می گردد.

* سوند بافی نیز به عنوان یکی از مهم ترین صنایع دستی این شهرستان و همچنین سرتاسر ناحیه جنوب ایران محسوب می‌شود. برای ساختن سوند، شاخه برگ دار درخت خرما مورد استفاده قرار می‌گیرد. شاخه برگ دار را با طناب هایی که از برگ درخت خرما بافته شده، به هم متصل می کنند و برای پوشش خانه های مسکونی استفاده می‌کنند.

یکی از صنایع دستی این شهرستان که ثبت ملی و جهانی شده است عروسک‌بافی است که در خارج از کشور نیز بازار فروش خوبی دارد و بانوان این خطه با فعالیت در این حوزه درآمد زایی می کنند.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

راه اندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی در قشم به دلیل پر سود بودن، اشتغال زیادی را ایجاد می کند.

با توجه به صنعتی شدن زندگی‌های امروزی، تولید ضایعات از محصولات کشاورزی و دامی که به دلیل عدم بسته بندی ایجاد می شود و همچنین اعتماد به بهداشتی بودن محصولات غذایی بسته بندی شده، فعالیت در زمینه بسته بندی مواد غذایی را دارای مزیت می کند؛ بنابراین بسته بندی مواد غذایی در این شهرستان می تواند جزو پیشنهادات شغلی این حوزه محسوب شود. با توجه به اینکه فعالیت در حوزه شیلات مهم ترین رکن در این شهرستان به شمار می‌رود؛ لذا ایجاد واحدی جهت بسته بندی ماهی و میگو پاک شده می تواند دارای مزیت باشد. در اولویت‌های بعدی تولید کمپوست از پوست و سر میگو و همچنین تولید پودر ماهی برای شهرستان مزیت خواهد داشت و می توان در این زمینه ها اشتغال‌زایی کرد.

* تولید و بسته بندی کمپوست (افزودن کود شیمیایی به کود حیوانی) هم از جمله کسب و کارهای سوددهی است که در این شهرستان قابلیت سرمایه گذاری دارد؛ زیرا در این شهرستان کشاورزی و دامداری در حد مطلوبی انجام می‌شود؛ لذا مشکلی در خصوص تولید و بازار مصرف این مورد وجود ندارد. کود حیوانی وظیفه تأمین قسمتی از نیاز غذایی محصول را دارد همچنین ساختمان فیزیکی خاک را بهبود می‌ دهد تا ریشه محصول بتواند بهتر تنفس کند و فضای بهتری را برای رشد در اختیار داشته باشد؛ به همین دلیل با استقبال زیادی خصوصا در بین باغداران مواجه شده‌است.

* گوشت ماهی و فضولات حاصل از آن پس از پودر و خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرند؛ پودرگوشت ماهی به عنوان منبعی از پروتئین در تغذیه دام، طیور و آبزیان مصرف می‌شود. با توجه به اینکه فعالیت در حوزه  شیلات در این شهرستان از رونق خوبی برخوردار است؛ لذا احداث واحدی برای تولید این محصولات دارای مزیت خواهد بود.

* خرمای تولید شده در این شهرستان به صورت فله ای عرضه می‌شود، در صورتی که ایجاد واحدی برای سورت و بسته بندی آن، علاوه بر اشتغال‌زایی، می تواند سودآوری مناسبی را نیز به همراه داشته باشد.

* دو نوع سردخانه در کشور وجود دارد که شامل سردخانه‌های بالای صفر درجه سانتی‌گراد و سردخانه‌های زیر صفر درجه سانتی‌گراد می‌‌شود. سردخانه‌های بالای صفر درجه مناسب نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار می باشد و همچنین سردخانه‌های زیرصفر درجه برای نگهداری مواد پروتئینی از جمله گوشت، مرغ و ماهی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تحقیقات انجام شده می توان ماهی و خرمای بدست آمده را برای جلوگیری از فاسد شدن در سردخانه نگهداری کرد به همین منظور احداث سردخانه دارای مزیت های ویژه ای می باشد. لازم به ذکر است با در نظر گرفتن شرایط شهرستان احداث دو یا سه مورد سردخانه کافی است تا مسئله اشباع این فعالیت ایجاد نشود.

* پرورش شتر در این شهرستان در حال توسعه است. راه‌اندازی واحدی برای فرآوری پوست و پشم آن جهت تولید محصولاتی همچون روکش صندلی، زانوبند و همچنین نمد مالی دارای توجیه اقتصادی است.

* تولید فرآورده‌های حاصل از شترمرغ نظیر روغن، صابون و چرم با توجه به بازار فروش مناسب در کشورهای اطراف، در این شهرستان پیشنهاد می‌گردد؛ البته این مشاغل در اولویت های پایین تر صنایع تبدیلی طیور قرار می‌گیرند.

  • باغداری

 تولید محصولات کشاورزی و فعالیت در حوزه زراعت و باغداری به دلیل وجود شرایطی آب و هوای بسیار گرم و شرجی در شهرستان بسیار کمرنگ می باشد. در فصول پاییز و زمستان تولید صیفی‌جات و سبزیجات در از جمله فعالیت هایی هستند که در شهرستان به آن‌ پرداخته می‌شود. صیفی جات تولید شده در این شهرستان شامل خیار، گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل سبز می‌باشند که در فضای آزاد کاشته می شوند؛ البته در چند سال اخیر گلخانه هایی جهت تولید صیفی‌جات و سبزیجات در این شهرستان احداث شده است.

* گلخانه فضای محدودی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را کنترل کرد و به سوی رشد مطلوب گیاه سوق داد. با توجه به افزایش نیاز به تولید صیفی‌جات خارج از فصل، تولیدات محصولات گلخانه ای به یکی از  پر سودترین بخش کشاورزی تبدیل شده است؛ بنابراین احداث گلخانه برای تولید صیفی جات در این شهرستان مزیت دارد. در بین صیفی جات که گفته شد پرورش گوجه فرنگی و خیار به نسبت بادمجان و فلفل سبز در اولویت بیشتری دارد. 

* در شهرستان قشم نخلستان هایی وجود دارند که خرماهای پیارم، هلیله، رنگو و خرمای شکر در آن‌ها تولید می‌شود. خرمای تولید شده به کشورهای اطراف صادر می‌گردد و سودآوری قابل توجهی برای این منطقه دارد؛ البته در چند سال اخیر به دلیل آفت‌زدگی این درختان، از تولیدات نخلستان‌ها کاسته شده است و اکثر درختان در حال خشک شدن هستند. خرما با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری بسیار سازگار است. نخل خرما جزء  بهترین نوع درخت برای سرمایه گذاری است و همه اجزای آن را می توان مورد استفاده قرار داد؛ به طور مثال برگ آن خوراک گوسفند می باشد و همچنین در هنرهای جارو بافی، سبد بافی و حصیر بافی کاربرد بسیاری دارد و به دلیل داشتن فواید بی‌شمار، علی رغم قیمت بالای آن، بازار فروش خوب خود را در بین مردم شهرستان حفظ کرده است؛ بنابراین احداث باغات خرما در این شهرستان دارای مزیت می‌باشد.

* کاشت مرکبات از دیگر فعالیت‌هایی است که مردم شهرستان قشم به آن اشتغال دارند و لیموسنگی از جمله مرکباتی است که در این شهرستان تولید می‌شود.  شرایط اقلیمی منطقه و بازار فروش مناسب این محصول، احداث این گونه باغات را برای شهرستان دارای مزیت کرده است.

* به تازگی قارچ دکمه‌ای درقالب مشاغل خانگی در این شهرستان پرورش داده می‌شود. قارچ خواص زیادی دارد و محصولی غنی از پروتئین است؛ بنابراین می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. در برخی از مناطق کشور به دلیل عدم آشنایی با فواید آن، میزان مصرف آن پایین است که می توان با تبلیغ و معرفی، این مقدار را افزایش داد. پرورش قارچ از جمله مشاغلی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک نسبت به راه‌اندازی آن اقدام کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که می‌توان آن را به 35 روز را نیز کاهش داد؛ بنابراین توسعه پرورش قارچ از کسب وکارهای پیشنهادی این شهرستان است که در صورت بازاریابی صحیح، سوددهی مناسبی را به همراه خواهد داشت.

* کاشت آلوئه‌ورا در فضای آزاد اخیرا در این شهرستان صورت گرفته‌است. این گیاه مقاومت بالایی نسبت به خشکی و گرمای هوا داشته و با شرایط شهرستان نیز سازگاری دارد؛ لذا توسعه تولید آن در این منطقه دارای مزیت است. از مزیت های راه‌اندازی این کسب‌ وکار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بازار رو به رشد

  • نیاز به سرمایه اولیه کم

  • نیاز کم به آبیاری

  • قابلیت برداشت محصول در فصول مختلف سال

  • عدم نیاز به استفاده از کود و سموم شیمیایی

  • داشتن کاربردهای مختلف مانند استفاده در تولید مایع، پودر، ژل، کرم، لوسیون، کپسول، عصاره و نوشیدنی 

* انبه از میوه های مناطق گرمسیر است. شدت بارندگی و توزیع آن در طول سال بیشتر از میزان بارندگی برای کاشت این میوه اهمیت دارد؛ انبه می تواند در مناطقی با بارندگی کمتر از 373 میلی‌متر درصورتی که بارندگی در زمان حداکثر نیاز گیاه یعنی دوره رشد میوه رخ دهد، رشد کند. درخت انبه در مناطقی که در فصل گلدهی بارندگی زود به زود اتفاق می‌افتد و یا رطوبت نسبی بالاتر از 33 درصد می‌باشد، قادر نیست به خوبی میوه تولید کند؛ چراکه این شرایط باعث شیوع و گسترش آفات و بیماری ها می شود. این میوه تاکنون در شهرستان قشم تولید نشده است؛ اما با توجه به تحقیقات انجام شده، احداث باغات انبه در این شهرستان دارای مزیت است.

* زیتون به موجب برخورداری از مزایایی همچون مقاومت به کم‌آبی، سازگاری با خاک‌های فقیر و کم بازده و تولید محصول ارزشمند از نظر اقتصادی حائز اهمیت است و به محصول ثروتمند خاک‌های فقیر مشهور می‌باشد. این درخت مقاوم علاوه بر کشت در باغات و اراضی کشاورزی در توسعه فضای سبز شهری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. زیتون به صورت آزمایشی در شهرستان قشم تولید شده و با بازدهی خوبی همراه بوده است؛ بنابراین می‌توان در زمینه احداث باغات این میوه سرمایه‌گذاری کرد. لازم به ذکر است این محصول را می‌توان به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز ارسال کرد. 

* میوه پاپایا به تازگی وارد کشور ما شده است و اکثر مردم از وجود چنین میوه‌ای اطلاعی ندارند. این میوه با قیمت بالایی عرضه می‌شود و به همین دلیل فقط در مناطق خاصی به فروش می رسد. از آن جایی که کشت و تولید این میوه ساده است و به تخصص خاصی نیاز ندارد، چند سالی است که در شهرهای جنوبی و شرقی کشور در حال تولید و بهره برداری می‌باشد. این گیاه یکسال پس از کشت، محصول می‌دهد و در سال اول عملکرد آن در هکتار تقریباً 3 تن خواهد بود. احداث باغات پاپایا در شهرستان قشم روند رو به رشدی داشته است و همچنان نیز می‌توان در این زمینه سرمایه‌گذاری کرد. این محصول در کشورهای پاکستان، هند و کشورهای حاشیه خلیج فارس  بازار فروش خوبی دارد و از این طریق می‌تواند ارزآوری مناسبی را برای شهرستان به همراه داشته باشد.

* موز گیاهی علفی و شبیه درختچه است که اجزای آن فقط شاخه‌هایی هستند که بعد از میوه دادن، خشک می‌شوند و از بین می‌روند. این میوه به عنوان یک وعده غذای طبیعی به شمار می رود و شامل مواد مغذی بسیاری می باشد؛  موز حاوی ۳ نوع قند (فروکتوز، ساکاروز و گلوکز) است که انرژی را افزایش داده و بدن را تقویت می‌کند.

* آناناس نوعی میوه است که به آن سینکارپ گفته می شود. دمای مناسب برای رشد این میوه بین 30–15.5 درجه سانتی‌گراد است؛ به طوری که دمای کمتر یا بیشتر از این حد موجب کندی یا توقف رشد گیاه می‌شود. آناناس به دمای پایینتر از ۶ درجه سانتی‌گراد به شدت حساس است و طولانی شدن دوره سرما، مرگ گیاه را به دنبال دارد. 

* هندوانه و خربزه از دیگر محصولاتی هستند که در این شهرستان کاشته می‌شوند. خربزه های این منطقه محلی هستند و برای مصرف داخل شهرستان و استان تولید می گردند؛ اما هندوانه ها در فصل زمستان و شب چله در بازار عرضه می شوند. افزایش تولید هندوانه در این شهرستان، با توجه به اینکه این محصول آب زیادی مصرف می کند، در صورت اصلاح الگوی آبیاری امکان‌پذیر است.

* خرفه یکی دیگر از گیاهانی است که در این شهرستان قابلیت کاشت دارد. خرفه به عنوان یک گیاه بومی در ایران شناخته می‌شود و سابقه کشت آن به بیش از ۲۰۰۰ سال قبل بازمی‌گردد؛ این محصول در مناطق جنوبی کشور به عنوان یک سبزی تولید شده و از تخم آن در تزئین انواع شیرینی استفاده می‌شود. خرفه گیاهی مقاوم در برابر خشکسالی است و تقریباً در هر شرایط خاک و آب و هوا، رشد می کند. این گیاه، کم کالری، مغذی و حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها می‌باشد و بتا کاروتن آن نیز بیشتر از اسفناج است. پیشگیری از سرطان، تقویت چشم، محافظت از پوست و درمان مشکلات گوارشی از مزایای مصرف خرفه است. گیاه خرفه را می‌توان به صورت تازه به عطاری ها فروخت و یا در کارخانه های فرآوری گیاهان دارویی عرضه کرد.

  • دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه‌های شغلی بخش کشاورزی در شهرستان قشم انجام می شود؛ البته  در این شهرستان عملکرد ضعیفی در حوزه دامداری  وجود دارد و این فعالیت به صورت سنتی انجام می شود. در واقع می‌توان گفت دام های کمی هستند که بتوانند در شرایط آب و هوایی قشم دوام بیاورند. پرورش گاو و گوسفند در این منطقه معمولا در حد تأمین نیاز مردم صورت می‌گیرد.

این شهرستان به دلیل داشتن مناطق کویری و نیمه کویری وسیع، آب‌وهوای گرم و مرطوب و گونه‌های خاص گیاهی یکی از نواحی مستعد زیست و پرورش شتر می‌باشد. این دام با مشخصات زیستی و صفات پرورشی و تولیدی مختص به خود، از انواع مناسب جهت نگه‌داری و تولیدات محصولات دامی با بازده اقتصادی مطلوب در شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان است. با پرورش شتر می‌توان در جهت اشتغال‌زایی و ارتقاء سطح اقتصادی و درآمدی مردم شهرستان قشم و تأمین بخشی از پروتئین مورد نیاز افراد قدم‌های اساسی برداشت؛ لازم به ذکر است گوشت این دام در استان های کرمان، یزد و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس با استقبال خوبی مواجه است.

* پرورش بز با توجه به سازگاری این دام‌ها با شرایط اقلیمی شهرستان، امکان توسعه پرورش آن‌ها وجود دارد. بز جهت تولید شیر و گوشت در این شهرستان پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی از ویژگی‌های این دام می‌باشد. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌گردد.

* پرورش گوسفند نسبت به سایر حیوانات، بیشتر مورد توجه دامداران قرار گرفته است؛ چراکه توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، همچنین جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد. تمام فرآورده‌های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره و حتی پشم و پوست این دام بازار فروش خوبی دارند. قیمت گوشت گوسفند بالا است و علاوه بر آن سایر اجزای گوسفند مانند دل، قلوه، جگر، سیرابی، کله پاچه، خوش گوشت و … نیز قابلیت فروش دارند؛ تمامی موارد ذکر شده سبب رونق این کسب و کار می‌شوند؛ بنابراین گسترش پرورش گوسفند در این شهرستان، سوددهی مناسبی را به همراه خواهد داشت.

* زنبورداری در قشم به صورت کوچرو انجام می شود. در واقع این حرفه به تازگی به دلیل مدرنیزه شدن این صنعت و ایجاد زنبورستان در حال توسعه است و امکان فعالیت بیشتر در این زمینه وجود دارد. البته ذکر این نکته ضروری است که زنبورداری در این منطقه با سختی های زیادی همراه است و زنبورداران باید دائما در حال جابجایی باشند تا آب و هوای گرم این منطقه باعث کاهش بازدهی نگردد.

  • طیور

با توجه به شرایط آب و هوایی گرم در شهرستان قشم، پرورش طیور به میزان کمی انجام می شود و اکثرا به صورت خانگی و جهت تأمین نیاز منطقه به این فعالیت پرداخته می‌شود. مرغ گوشتی از جمله طیوری است که به صورت خانگی و سنتی در این شهرستان پرورش داده می‌شود و واحدهای مرغداری صنعتی به دلیل عدم تأمین هزینه های آب، برق و خوراک دچار تعطیلی شده‌اند؛ لذا توسعه این فعالیت مقرون به صرفه نخواهد بود.  

* پرورش مرغ بومی به سرمایه زیادی نیاز ندارد. مرغ های بومی گوشتی وزن گیری بسیار مناسبی دارند و در سالن، حیاط خانه های روستایی و یا در باغ می توان نسبت به پرورش انواع نژادهای پر بازده مرغ محلی اقدام کرد. مرغ محلی معمولاً در هر آب و هوایی پرورش می‌یابد؛ این موضوع موجب شده است که فعالیت مذکور با استقبال زیادی مواجه شود و افراد مختلف در هر منطقه ای بتوانند با پرورش مرغ بومی درآمدزایی کنند. بنابراین پرورش مرغ بومی در شهرستان قشم دارای مزیت است و می توان در زمینه توسعه آن سرمایه گذاری کرد.

* اخیراً در شهرستان قشم واحدهای نیمه صنعتی و صنعتی در زمینه پرورش بوقلمون، بلدرچین، شترمرغ، قرقاول و کبک در حال فعالیت هستند. پرورش این گونه‌های ماکیان به دلیل بازار مصرف خوبی که در داخل شهرستان، استان و کشورهای حوزه خلیج فارس دارند، دارای مزیت است. البته پرورش بوقلمون و بلدرچین نسبت به شترمرغ، قرقاول و کبک دراولویت بالاتری قرار دارد.

1- بلدرچین از جمله طیوری است که مقاومت بالایی در برابر بسیاری از بیماری‌ها دارد. پرورش این پرنده به دلیل هزینه های جاری پایین، بازار فروش مناسب و کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) در مقایسه با سایر طیور مزیت بالاتری دارد؛ لذا توسعه پرورش آن در شهرستان قابلیت دارد.

2- گوشت کبک به دلیل طعم و کیفیت مناسب نسبت به دیگر طیور، قیمتی بالایی داشته و مشتریان خاص خود را نیز دارد. همچنین به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به سایر طیور کمتر است. در این حوزه می‌توان به بازار جوجه و تخم کبک نیز اشاره کرد که قابلیت تولید و عرضه بیشتر را دارد و از نظر صادرات در برخی از استان‌­ها از موقعیت مناسبی برخوردار است. با پرورش کبک به‌ صورت صنعتی می‌توان بخشی از نیاز شهرستان در حوزه گوشت را نیز تأمین کرد.

3- شترمرغ از مقاوم ترین طیور در برابر شرایط محیطی است که در شهرستان قشم پرورش می یابد و با توجه بازار مصرف خوبی که برای این پرنده در کشورهای اطراف وجود دارد، توسعه تولید آن از پیشنهاد های شغلی در این حوزه می‌باشد. پرورش این پرنده بی دردسر و مقرون به صرفه بوده و تقریباً تمام اجزای آن مفید و قابل استفاده هستند. گوشت شترمرغ به دلیل کم چرب بودن و پایین بودن میزان کلسترول نسبت به سایر گوشت های قرمز سالم‌تر است.

4- پرورش قرقاول از سودآوری بالایی برخوردار است؛ اما به دلیل عدم اطلاع رسانی، بسیاری از پرورش دهندگان آگاهی کافی نسبت به این نوع پرنده ندارند. پرورش قرقاول در حال حاضر نیز در این شهرستان صورت می‌گیرد. آگاهی و داشتن اطلاعات کافی در زمینه نوع پرورش، مکان و تجهیزات، بازار و چگونگی درآمدزایی از شروط اولیه پرداختن به این فعالیت می‌باشد. قرقاول به دلیل ویژگی های ظاهری و جنبه زیبایی بال و پرها و هم چنین خواص بسیار زیاد گوشت آن مانند عدم وجود چربی، خواص زیاد موادمعدنی، خوشمزه بودن گوشت آن پس از آهو، قابلیت هضم سریع و نداشتن هیچ گونه عارضه مصرفی برای سیستم گوارش و... طرفداران بسیار زیادی دارد. با توجه به مقاومت قرقاول نسبت به شرایط آب و هوایی مختلف، امکان صادرات آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس و عدم نیاز به مراقبت مداوم در زمینه پرورش آن، می‌توان نسبت به توسعه تولید این پرنده اقدام کرد و به سوددهی بالایی رسید. 

5- در طی چند دهه گذشته توجه به بوقلمون و محصولات آن باعث شد تا پرورش آن به صورت صنعتی در جهان آغاز گردد و طی چند سال اخیر نیز به مرز قابل قبولی برسد، به گونه‌ای که امروزه مصرف گوشت و سایر فرآورده‌های آن در سراسر جهان در حال افزایش است. گوشت بوقلمون دارای خواص غذایی ویژه ای می‌باشد و محدودیت مصرفی خاصی نیز ندارد؛ بنابراین می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز به‌ویژه در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیت همراه است، باشد. از دیگر مزایای گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه می‌باشد. افزایش استانداردهای سطح معیشتی و رشد سریع شهرنشینی، افزایش توجه به غذاهای غربی و همچنین اهمیت به جذب هرچه کمتر چربی موجب افزایش تولید و مصرف گوشت بوقلمون درچند سال اخیر شده است. همچنین تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه دارای اهمیت است.

  • زراعت

 تولیدات زراعی سهم کمتری را در حوزه فعالیت های کشاورزی شهرستان قشم به خود اختصاص داده‌است. در گذشته تولید گندم، جو و علوفه در این شهرستان به صورت دیمی انجام می شد؛ ولی با توجه به عدم کیفیت مناسب، این محصولات از حالت تولید انبوه خارج شدند و فقط به میزان مصارف شخصی یا غذای دام و طیور کشت می‌شوند. در واقع درشهرستان قشم به دلیل اشتغال افراد در حوزه های گردشگری و صنایع دستی، حوزه زراعت کمرنگ شده و رونقی ندارد؛ لذا توسعه تولید این محصولات مقرون به صرفه نخواهد بود.

* انواعی از گیاهان دارویی مانند آویشن، ختمی، بومادران، نعنا و زیره در این شهرستان در مزارع و به صورت آزاد کشت می شوند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف آن‌ها موجب شده است که افراد زیادی به صورت های مختلف از آن ها استفاده کنند. همچنین کشت گیاهان دارویی به مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارد و از جمله کسب و کارهای سودآور محسوب می‌شود؛ لذا می توان در زمینه تولید آن ها سرمایه گذاری کرد. در بین گیاهان دارویی نامبرده شده تولید آویشن و نعنا  مزیت بیشتری نسبت به سایرین دارد.

* حبوباتی همچون عدس و نخود از دیگر تولیدات زراعی این شهرستان می‌باشند. این محصولات فیبر بالایی دارند و به مقدار زیادی در غذاها مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین می توان آنها را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از ازت مورد نیاز خاک را نیز تأمین کرد و از کاه تولید شده آن‌ها برای خوراک دام و طیور استفاده کرد. تولید این محصولات می تواند به رفع نیاز مردم شهرستان کمک کند و واردات حبوبات را برای این منطقه تا حدی کاهش دهد.

  • صنعت

در شهرستان قشم یک شهرک صنعتی دایر است و بیشتر واحدهای موجود در این شهرک در حوزه ساخت لنج، شناور و کشتی فعالیت می‌کنند.

* این شهرستان یکی از دارندگان غنی‌ترین معادن خاک سرخ دنیا محسوب می‌گردد. این جزیره به‌دلیل برخورداری از کانی‌هایی مانند هماتیت‌های آهن، الیژیست و قرار گرفتن روی تپه‌های نمکی بسیار حائز اهمیت است. نکته قابل ملاحظه در این میان بی‌توجهی به فرآوری این ماده معدنی می‌باشد. در چند سال گذشته استخراج از خاک سرخ صورت گرفته و این خاک به خارج از شهرستان ارسال می‌شده و در قبال این ماده معدنی استخراج شده، یارانه‌ای به مردم جزیره تعلق می‌گرفته است، اما مردم نسبت به مبلغ یارانه اعتراض کرده و با فروش خاک این معدن مخالفت کرده‌اند، بنابراین استخراج از این معدن با ارزش متوقف گردیده است. اهالی جزیره از این خاک به عنوان یک ادویه استفاده می کنند؛ این ادویه خوش رنگ در تهیه ماهی های جنوبی، ترشی های هیجان انگیز، مرباهای خوش طعم و نان های محلی مورد مصرف قرار می‌گیرد. خاک سرخ به‌ طور حتم در صورت فرآوری می‌تواند در صنایع گوناگون کاربرد داشته باشد. این خاک را می‌توان در تهیه لوازم آرایشی و همچنین در صنایع رنگسازی، کاشی، سرامیک، موزائیک، سفال، لعاب‌سازی، تولید پودرهای میکرونیزه صنعتی، نوارهای کاست، ضد زنگ و ... به کار برد، ضمن اینکه مردم بومی منطقه نیز از آن برای نمای ساختمان استفاده می‌کنند؛ از این‌رو استخراج خاک مذکور و احداث واحدی جهت فرآوری آن در این شهرستان، ارزش افزوده بسیار خوبی را به همراه دارد.

* در شهرستان قشم معادن ماسه و شن وجود دارد که این معادن استخراج نمی شوند؛ لذا استخراج از این معادن و تولید بتن و تیرچه در شهرستان دارای مزیت است و می توان برای این تولیدات کارگاهی ایجاد کرد.

در ادامه تحلیل، مشاغل در 10 رسته، ذیل سه حوزه کشاورزی، صنعت و خدماتی دسته‌بندی شده ‌است. در هر یک از این رسته‌ها عناوین شغلی، بر اساس مزیت راه‌اندازی، از شماره 1 تا 6 اولویت‌بندی شده‌اند (مزیت‌ها براساس اهمیت رسته‌ها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

شیلات

باغداری

دامداری

طیور

زراعت

صنایع غذایی

صنایع دستی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنعت

خدمات

 

1

پرورش میگو

(1)

تولید خیار و گوجه فرنگی به صورت آزاد

(1)

پرورش شتر

(1)

پرورش مرغ بومی

(1)

کشت گیاهان دارویی

(1)

تولید فیله ماهی

(1)

گلابتون دوزی

(1)

بسته بندی ماهی

(1)

فرآوری خاک سرخ

(1)

ایجاد شهربازی

(1)

 

2

پرورش ماهی کپور

(1)

ایجاد گلخانه تولید صیفی جات

(1)

پرورش بز بومی

(2)

پرورش بوقلمون

(2)

کشت نخود و عدس

(2)

تولید میگو سوخاری

(1)

خوس بافی

(1)

بسته بندی میگو

(1)

تولید تیرچه

(2)

ایجاد مجتمع رفاهی-خدماتی

(2)

 

3

پرورش ماهی سوکلا

(2)

احداث نخلستان

(2)

پرورش گوسفند بومی

(2)

پرورش بلدرچین

(2)

 

تولید ماهی شور

(2)

سوند بافی

(1)

تولید و بسته‌بندی کمپوست

(2)

تولید بتن

(2)

ایجاد رستوران بومی

(3)

 

4

پرورش ماهی سرخو

(2)

احداث باغ لیمو سنگی

(2)

زنبورداری

(3)

پرورش شترمرغ

(3)

 

تولیدکنسرو ماهی

(2)

عروسک بافی

(1)

تولید پودر گوشت ماهی

(2)

 

احداث آشپزخانه های تهیه غذای خانگی

(4)

 

5

پرورش ماهی هامور

(2)

پرورش قارچ

(3)

 

پرورش کبک

(3)

 

تولید ماهی متوتا خشک شده

(3)

شک بافی

(1)

بسته بندی خرما

(3)

 

احداث مجتمع نانوایی

(5)

 

6

پرورش لارو میگو

(3)

کاشت آلوئه ورا

(3)

 

پرورش قرقاول

(3)

 

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

(3)

کمه زنی

(1)

احداث سردخانه

(3)

 

احداث واحد خیاطی

(6)

 

7

پرورش بچه ماهی

(3)

احداث باغ انبه

(4)

     

تولید خیار شور

(4)

تابلو سازی با صدف

(2)

فرآوری پوست و پشم شتر

(4)

     

8

 

احداث باغ زیتون

(4)

     

تولید ترشی و شور

(4)

گلدوزی

(3)

تولید روغن شتر مرغ

(5)

     

9

 

احداث باغ پاپایا

(4)

     

فرآوری خرما

(5)

دوخت پادری

(4)

تولید صابون شترمرغ

(5)

     

10

 

احداث باغ موز

(5)

     

فراوری شیر شتر

(6)

چرم دوزی

(5)

تولید چرم شتر مرغ

(5)

     

11

 

احداث باغ آناناس

(5)

                 

12

 

کاشت هندوانه

(6)

                 

13

 

کاشت خرفه

(6)

                 

راهنما: (1): مزیت‌هایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیت‌هایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیت‌هایی که در اولویت سوم قرار دارند. (4): مزیت‌هایی که در اولویت چهارم قرار دارند. (5): مزیت‌هایی که در اولویت پنجم قرار دارند. (6): مزیت هایی که در اولویت ششم قرار دارند.   در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه ‌شده ‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

پرورش میگو

1

پرورش ماهی خاویاری

2

تولید فیله ماهی

3

تولید میگو سوخاری

4

احداث شهربازی

5

دوخت های سنتی نظیر گلابتون، کمه، شک، سوند و خوس بافی

6

عروسک بافی

7

بسته بندی ماهی

8

بسته بندی میگو

9

کاشت صیفی جات و سبزیجات

10

احداث گلخانه صیفی جات

11

پرورش شتر

12

پرورش مرغ بومی

13

کشت گیاهان دارویی

14

فرآوری خاک سرخ

15

پرورش ماهی سوکلا

16

پرورش ماهی سرخو

17

پرورش ماهی هامور

18

تولید ماهی شور

19

تولید کنسرو ماهی

20

احداث مجتمع رفاهی-خدماتی

21

ساخت تابلو با صدف

22

تولید و بسته‌بندی کمپوست

23

تولید پودر گوشت ماهی

24

احداث نخلستان

25

احداث باغ لیموسنگی

26

پرورش بز بومی

27

پرورش گوسفند بومی

28

پرورش بوقلمون

29

پرورش بلدرچین

30

کشت حبوبات

31

تولید تیرچه و بتن

32

پرورش لارو میگو

33

پرورش بچه ماهی

34

تولید ماهی متوتا خشک شده

35

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

36

احداث رستوران بومی

37

گلدوزی

38

بسته بندی خرما

39

احداث سردخانه

40

پرورش قارچ دکمه ای

41

کاشت آلوئه ورا

42

زنبورداری

43

پرورش شترمرغ

44

پرورش قرقاول

45

پرورش کبک

46

تولید خیار شور

47

تولید ترشی و شور

48

احداث آشپزخانه ی خانگی تهیه ی غذا

49

دوخت پادری

50

* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره)تهیه و تدوین شده است. 


پست های مرتبط