>

طالقان

شهرستان طالقان یکی از شهرستان های استان البرز بوده و مرکز آن شهر طالقان است. این شهرستان از شمال با استان مازندران، ازغرب با قزوین و از جنوب با شهرستان های ساوجبلاغ و کرج همسایه است.

این منطقه دارای آب و هوای کوهستانی و ییلاقی بوده و در فصول گرم گردشگران بسیار زیادی را به خود جذب می‌کند. به دلیل وجود دریاچه ی طالقان در دل کوهستان، این شهرستان خوش آب و هوا ترین منطقه استان البرز محسوب می گردد.

جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال 1395،  16 هزار و 815 نفر بوده است. 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجی كسب‌وكارهای موجود درشهرستان برمبنای يک روش تحقيق انجام می‌گردد. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه برای هر شهرستان و يک شناسنامه برای هر كسب‌وكار تدوين می‌شود. در نهایت شناسنامه‌ها به عنوان ورودی به نرم‌افزار داده‌شده و خروجی نرم‌افزار هم‌پوشانی اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندی‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبينی و اصلاح می‌شوند. يكی از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجی اصلاح‌شده‌است. از دیگر منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين اشتغال هر شهرستان است. برای هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام می‌گردد. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازی و ارزيابی می‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجی، مصاحبه‌های تكميلی و حتی مصاحبه بيشتر هم صورت می‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايی مطلوب دست‌يابد. در ادامه تحليل شهرستان طالقان ارائه‌شده‌است.

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبنای تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجی است. مبنای اين اولويت‌بندی، فراوانی و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهای رايج در هر شهرستان و اولويتی كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجی دارند، است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی كه هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. به ترتیب، مزيت‌های شغلی در ادامه آورده شده‌است.

  1. خدمات

  2. دامداری

  3. صنایع غذایی

  4. طیور

  5. شیلات

  6. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  7. باغداری

  8. زراعت

  9. صنایع دستی

  10. صنعت

  •  خدمات

تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار بالا بوده و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت دارد. گردشگری نیز از فعالیت هایی است که با سودآوری خوبی همراه است و در شهرستان طالقان هم ظرفیت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد.

طالقان یکی از زیباترین ییلاقات حومه ی تهران است که در میان کوه‌های البرز قرار گرفته و با ارتفاعات و قله‌های سرسبز و زیبایش شناخته می‌شود. وجود روستاهای بکر و زیبا، چشمه‌سارها و آبشارهای خروشان، کوه‌های بلند و سر به فلک کشیده، یخچال‌های طبیعی، مناظر طبیعی چشم‌نواز و آثار تاریخی این شهرستان را به مقصدی پرجاذبه برای سفرهای یک روزه در روزهای تعطیل و آخر هفته‌ها مبدل کرده است. بنابراین ظرفیت راه اندازی کسب و کار در زمینه احداث هتل و اقامتگاه، احداث مغازه سوغاتی فروشی، مجتمع تفریحی-سرگرمی، مهمانسرا، اقامتگاه بوم­گردی و همچنین رستوران بومی در این مناطق وجود دارد.

با توجه به وجود سد و دریاچه ی پشت آن در شهرستان طالقان، ارائه خدمات قایق رانی نیز از جمله مواردی خواهند بود که در صورت سرمایه گذاری، سوددهی خوبی خواهند داشت.طبق بررسی های انجام شده احداث تله‌کابین نیز ظرفیت های ارزآوری و جذب توریست را دارد.

  • دامداری

دامداری در شهرستان طالقان اکثرا به صورت سنتی است و دامداری صنعتی و نیمه صنعتی به میزان کمتری انجام می شود. مردم این شهرستان در زمینه دام سبک بیشتر نژادهای بومی، شال، فشندی و رومانف را پرورش می‌دهند. پرورش بز بومی نیز به صورت محدود در برخی از نقاط شهرستان در حال انجام است. در زمینه دام سنگین نیز بیشتر گاوهای هلشتاین و بومی پرورش داده می شود و پرواربندی گوساله با هدف تامین گوشت نیز صورت می گیرد. این دام ها با اقلیم و آب و هوای شهرستان سازگار هستند و ظرفیت توسعه دارند. 

گوسفند توان سازگاری با شرایط اقلیمی متفاوت را دارد، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد. تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی ایام سال انجام می‌شود. 

گوسفندان نژاد شال با دارا بودن گوشت و شیر تولیدی مرغوب و باکیفیت، در دسته ی گوشتی و شیری دسته بندی می شوند. با توجه به خصوصیات ظاهری و فیزیولوژی این نژاد، برای زیست در محیط‌های معتدل و کوهستانی مناسب هستند و می توان نسبت به پرورش آن ها در این منطقه اقدام نمود.

گوسفند رومانوف جزء به صرفه ترین و بهترین نوع گوسفندان گوشتی – زایشی است. رومانوف یک ‌نژاد خالص بوده و از تلاقی سایر نژاد‌ها به‌وجود نیامده است. باروری بسیار خوب، بالاترین میزان چندقلوزایی، فصل تولیدمثل بسیار طولانی، امکان تولیدمثل در تمام طول سال، سازگاری و عادت کردن به آب و هوای سرد و خوراک محلی برخی از ویژگی‌های خوب این نژاد است. نژاد رومانوف گرچه از دسته گوسفندان گوشتی است؛ اما پشم این نژاد بسیار محکم و باکیفیت است و سالیانه درحدود 4 الی 5 کیلوگرم پشم قابل استحصال دارد که از نظر اقتصادی برای پرورش‌دهنده سرمایه ساز است.

گوسفندان نژاد فشندی در دشت و ارتفاعات قابلیت و توانایی چرا دارند. تفاوت این دو روش وابسته به نوع جثه و توانایی گوسفندان دارد؛ به طوریکه آنهایی که در دشت چرا می‌کنند جثه نسبتا بزرگ‌تری دارند. نژاد فشندی را غالبا نژادی گوشتی- شیری محسوب کرد. این گوسفند از نظر تولید گوشت و ضریب رشد نیز حائز اهمیت بوده و دارای بره های پیش رس است که بعد از شیرخوارگی فروخته می شوند.

به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت است که بدین منظور در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، توقع کم و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا این دام به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. همچنین از این دام علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌گردد.

گاو هلشتاین جزء سنگین وزن ترین و بهترین نژاد گاوهای شیری بوده و حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.

پرواربندی گوساله نیز، در راستای تامین گوشت می تواند مزیت موفقی باشد. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود و از طرف دیگر از گوشت آن جهت تغذیه بهره برداری می شود. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر، کسب و کار پروار بندی گوساله اهمیت پیدا می کند.

پرورش زنبورعسل نیز از جمله مشاغلی است که در شهرستان انجام می‌شود و به سبب عملکرد بالا و سازگاری با شرایط شهرستان، پتانسیل سرمایه گذاری و سوددهی دارد. زنبورداری در صورتی که همراه با رعایت اصول علمی انجام شود، می تواند پیشه‌ای سودآور باشد. زندگی این حشرات به سبک کلونی باعث شده تا میزان بالای زاد و ولد زنبورها باعث سودآوری بیشتر برای پرورش دهندگان باشد. مهمترین فایده زنبورعسل، علا.ه بر تولیدعسل، محصولات و فراورده های مرتبط با شهد و عسل همانند گرده گل، بره موم، ژل رویال و...است. این فرآورده ها در زمان حال با توجه به آگاهی مردم از خواص و فواید آن ها با تقاضای زیادی برای خرید مواجه شده اند.

  • صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی از جمله روش های ایجاد اشتغال و عامل مهمی در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود که باعث کم شدن میزان به هدررفتن محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده را فراهم می‌کند. تاکنون در حوزه صنایع غذایی فعالیت‌هایی در سطح این شهرستان انجام شده است اما باتوجه به شرایط موجود، همچنان ظرفیت برای افزایش فعالیت وجود دارد.

امروزه تولید محصولات فرآوری شده از گوشت نظیر سوسیس و کالباس، باتوجه به تقاضای بالای مصرف کنندگان سوددهی بالایی داشته و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود به صورتی که حتی افراد اقدام به تولید این فرآورده ها به صورت خانگی نیز نموده اند. این محصولات به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، طرفداران بسیاری دارد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. باتوجه به رونق دامداری، راه‌اندازی این کسب‌وکار در شهرستان طالقان مزیت دارد.

تولید لبنیات به صورت صنعتی از دیگر مزیت های شهرستان است که به دلیل تولید میزان بالای شیر در این منطقه توجیه اقتصادی دارد. فرآورده های لبنی و شیر از مهمترین اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی انسان است که از لحاظ ارزش غذایی از کلسیم، فسفر، ویتامین های مورد نیاز و پروتئین، غنی می‌باشد و همیشه استقبال بسیار خوبی از این نوع محصولات می شود. البته باید توجه داشت برای موفقیت در این زمینه باید به بالابردن توانایی رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز فکر کرد.

شهرستان طالقان از شهرستان هایی است که باغداری در آن عملکرد خوبی داشته و محصولات با کیفیتی در این حوزه تولید می‌شوند؛ بنابراین سرمایه گذاری در زمینه ایجاد کسب و کارهایی مانند تولید آبمیوه، میوه خشک، چیپس میوه و سایر فراورده های میوه مانند کمپوت، لواشک، کنسانتره، مربا و ... سودآوری خوبی به دنبال دارد.

خشک کردن میوه‌جات، از روش‌های جلوگیری از فساد میکروبی آن‌ها می باشد. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌های مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد.از آن جا که بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه) فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم کرده است.

با توجه به کاشت برخی از گیاهان دارویی در این شهرستان، فرآوری آن ها از جمله پیشنهادات سودده این حوزه قلمداد می‌شود. راه اندازی این کسب و کار، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايه‌گذاری زيادی نداشته و می تواند نقش مهمی در کارآفرینی داشته باشد. از جمله روش های فرآوری‌های گیاهان دارویی، تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت تولید گیاهان دارویی در شهرستان طالقان و نیز سهولت فروش این محصولات به شهرهای دیگر، می توان با سرمایه‌ای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بسته‌بندی از دیگر فرآوری‌های گیاهان دارویی است که می‌توان با فعالیت و سرمایه گذاری در آن‌ها به سود رسید.

آجیل و خشکبار از موارد مصرفی خانوارها است که سال‌ها مورد استفاده قرار می گیرد و گاهی حتی در بازار جهانی و صادرات جایگاه خاصی دارند. با توجه به اینکه در این شهرستان کاشت گردو و بادام انجام می شود، سرمایه گذاری در این زمینه موفقیت آمیز خواهد بود؛ زیرا این محصولات نه تنها صادرات دارند، بلکه در بازار های داخلی نیز تقاضا داشته و ارزش افزوده ایجاد شده توسط آن زیاد است.

  • طیور

کسب و کار پرورش طیور از جمله مشاغل پرکار و پر زحمتی است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود سرشاری دارد. به همین خاطر سرمایه گذاری در این حوزه می تواند موفقیت بالایی را به همراه داشته باشد.

در شهرستان طالقان واحدهایی در زمینه مرغداری صنعتی وجود دارند که در زمینه پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار فعالیت می‌کنند. راه اندازی این کسب و کارها که با شرایط شهرستان سازگار هستند، تاکنون عملکرد خوبی داشته و پتانسیل سرمایه گذاری را دارد. گوشت مرغ به سبب مزیت‌های فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه ازجمله فواید پرورش مرغ گوشتی است.

پرورش مرغ تخمگذار علاوه بر تامین منابع غذایی طبیعی، نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا می‌کند. پرورش مرغ تخم‌گذار با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از جمله موارد مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب در فضای مجازی و حقیقی امکان پذیر است.

همچنین پرورش مرغ بومی نیز در برخی از نقاط شهرستان پرورش داده می‌شود که قابلیت توسعه دارد و در اولویت های بعدی این حوزه قرار می‌گیرد.

علاوه بر مرغ در این شهرستان می توان در زمینه پرورش طیور دیگری از جمله بوقلمون، بلدرچین و شترمرغ نیز فعالیت کرد. پرورش این پرندگان در حال حاضر انجام می‌شوند و با توجه به سازگاری با اقلیم منطقه قابلیت توسعه دارند.

گوشت شترمرغ جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود و نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم دارد. پوست این پرنده از بهترین انواع چرم بوده و مقاومت و ظرافت خاصی دارد. علاوه بر آن، از سایر اجزای شترمرغ برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد.

گوشت بوقلمون دارای خواص غذائی ويژه ای است و محدوديت مصرف خاصی نيز ندارد؛ بنابراین می تواند جايگزين مناسبی برای گوشت قرمز باشد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. پرورش بوقلمون گوشتی به دلیل در دسترس بودن نهاده‌های مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به خارج از کشور حائز اهمیت است.

بلدرچین پرنده ی کوچک جثه ای بوده که در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش این پرنده به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش و... دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. همچنین گوشت و تخم این پرنده نیز دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

  • شیلات

امروزه آبزیان از اصلی‌ترین مواد در سبد غذایی خانواده ها قلمداد می‌شوند.از این رو استفاده از منابع آبی اهمیت فراوانی باری گردش چرخ‌های اقتصادی، اشتغال‌زایی، کارآفرینی و محرومیت‌زدایی این مناطق دارند. در زمینه ی شیلات در شهرستان طالقان چند مورد استخر پرورش ماهی قزل آلا (سردآبی)  وجود دارد و کار کردن در این حوزه  در صورت تامین بازار مصرف، علاوه بر اشتغالزایی، سوددهی مناسبی را به همراه خواهد داشت.

بهترین نرخ رشد ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد است. ماهی قزل آلا از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. آهن موجود در این نوع ماهی، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. لازم به ذکر است که امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد. بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد و راه اندازی واحدهای پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال، سوددهی خوبی را به همراه خواهد داشت.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولیدات کشاورزی، سالانه مقداربالایی از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌گردند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد.از این رو صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن کم کند. همچنین گسترش این صنایع  می تواند موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات گردد.

بررسی های انجام شده نشان می‌دهد راه اندازی واحدی در زمینه تولید خوراک دام، فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری است؛ زیرا در حال حاضر این شهرستان فاقد چنین واحدی است و نیاز مبرم آن در این منطقه احساس می شود.

تولید و بسته بندی کمپوست (افزودن کود شیمیایی به کود حیوانی) هم از کسب و کارهای پیشنهادی این حوزه است که قابلیت سرمایه گذاری دارد. كود حيوانی علاوه بر تأمين قسمتی از نيازغذایی محصولات کشاورزی، ساختمان فيزيكی خاک را بهبود بخشيده تا ريشه محصول بهتر بتواند تنفس كند و فضای بهتری را برای رشد و گسترش در اختيار داشته باشد؛ بنابراین طرفداران زیادی خصوصا در بین باغداران دارد.

با توجه به آمار بالای تولیدات باغی در این شهرستان، سورت و بسته بندی میوه یکی از مشاغلی است که علاوه بر اشتغالزایی، سود خوبی را به همراه خواهد داشت. هدف از سورتینگ، دسته بندی و درجه بندی انواع محصول بر اساس سایز و کیفیت است. به طوری که بتوان در نهایت محصول را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکسان بودن خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. از ویژگی های بسته بندی مناسب میوه می‌توان به سهولت فریز کردن و نگهداری در سردخانه، قابلیت حمل و نقل مناسب و پاسخگویی به نیازهای نهایی بازار اشاره کرد.

فراوری پوست دام از جمله مشاغل پیشنهادی است که به دلیل رونق دامداری در شهرستان قابلیت سرمایه گذاری دارد. این عملیات شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرم دوزی و همچنین استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی است که  سود خوبی را نصیب دامدار و سرمایه گذار می‌کند. از آنجا که قالیبافی جز صنایع دستی اصلی این شهرستان و البته کشورمان است و تامین نخ برای این حرفه سرمایه بالایی می خواهد، لذا فعالیت در این حوزه می‌تواند علاوه بر سودآوری، شهرستان را به خودکفایی برساند.

با توجه به اینکه شهرستان طالقان فاقد کشتارگاه صنعتی دام است، ایجاد چنین واحدی از جمله نیاز های این شهرستان است که در صورت استقبال مردم قابلیت های سرمایه گذاری خواهد داشت. کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند؛ زیا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف، به پودرگوشت که خوراک دام است، تبدیل می شود و علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه تولید و اقتصاد، از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری می‌کند. 

با توجه به اینکه در منطقه محصولات باغی به میزان زیادی تولید می‌شوند، سردخانه های موجود کفاف نیاز شهرستان را نداده و نیاز به احداث چنین واحد هایی حس می‌شود؛ بنابراین سرمایه گذاری در زمینه احداث سردخانه، سوددهی خوبی به همراه خواهد داشت. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی و یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای مهم احداث واحد سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشود. در واقع با ساخت سردخانه میوه، در عرضه و تقاضا تعادلی ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری گردد.

تولید محصولاتی نظیر گردو و بادام در این منطقه شرایط مناسبی را برای ایجاد مشاغلی در خصوص فراوری پوست خشکبار فراهم کرده و این موضوع در مساله بازیافت پسماندها مورد توجه خاصی قرار گرفته است. صنایع تبدیلی، دیگر مانند گذشته پسماندها را جزء ضایعات و دورریختنی ها به حساب نمی‌آورد و سعی می‌کند با فرآوری آن‌ها، ارزش افزوده بیشتری را ایجاد نماید و همچنین به محیط زیست آسیب کمتری برساند. از جمله پسماندهایی که اخیرا در کشور ما هرچند محدود اما مورد توجه قرار گرفته است، مساله پسماندهای حاصل از پوست کنی، فرآوری و بسته بندی خشکبار تولیدی است. یکی از را‌ه‌های فرآوری پوست خشکبار، آسیاب کردن و تبدیل آنها به پودر است. با خرید یک دستگاه آسیاب مناسب جهت انجام این کار می توان پودر بدست آمده را به شکل ماده اولیه صنایعی از قبیل تولید خوارک دام وطیور، تولید کاغذ و مقوا، MDF، نئوپان، فیبر، کف‌پوش و لمینیت به فروش رسانید.

  • باغداری

باغداری از دیگر مشاغل موجود حال حاضر در شهرستان طالقان است که قابلیت توسعه هم دارد. فعالیت در حوزه ی باغداری، علاوه‌بر اشتغالزایی، به اقتصاد شهرستان رونق می‌دهد.

گردو و بادام از جمله محصولات باغی این شهرستان هستند که به مقدار قابل توجهی تولید شده و ظرفیت توسعه و ارز آوری دارند. از ویژگی های درخت بادام این است که نسبت به کم آبی مقاوم بوده و نگهداری آن نیز نسبت به سایر درختان آسانتر می باشد. این محصول باارزش با قیمت بالایی در بازارفروش، عرضه می شود و توسعه باغات مربوط به آن با درآمدزایی بسیار خوبی روبه رو خواهد بود.

گردو، درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل، هر درخت تا حدود 20 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی قیمت بالایی داشته که در داخل و خارج از کشور طرفداران زیادی دارد. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد؛ زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه این درخت جزء معدود میوه هایی است که نیازی به هزینه انبار در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می تواند چند ماه مورد مصرف قرار گیرد. همچنین چوب این درخت برای منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیاء دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین در دکوراسیون داخلی منزل و ساخت روکش های چوب کاربردهای زیادی دارد. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت بوده و مقاومت مناسبی در برابر فشار، خمش، رطوبت و کشش دارد.

با توجه به اینکه باغات میوه هایی نظیر هلو، گلابی، آلبالو، گیلاس و سیب در این شهرستان وجود دارد، توسعه باغاتی در این خصوص نیز از جمله گزینه های شغلی مناسب است؛ زیرا این محصولات کیفیت خوبی دارند و با اقلیم شهرستان سازگار هستند. میوه سیب نسبت به سایر میوه های درختی خاصیت ماندگاری زیادی دارد؛ بنابراین مدت زیادی می تواند انبار شود. درخت سیب نیز نسبتاً به شرایط خاک بی‌تفاوت بوده و در دامنه گسترده‌ای از مقادیر PH و سطوح حاصلخیزی رشد می کند. این درخت حتماً باید در مقابل باد مراقبت شده و نباید در مناطق پست که در معرض آخرین سرماهای بهاری می باشد کاشته شود.

درخت گلابی در مقایسه با  درخت سیب، در برابر سرما حساس تر است اما می تواند دمایی تا حدود منفی 30 درجه را تحمل کند. گلابی برای میوه دادن به یک دوره سرما نیاز دارد و گرمای زیاد هوا می تواند به گیاه آسیب بزند. خاک شنی لومی، مناسب درختان گلابی است و این درختان خاک های سنگین و مرطوب را دوست نمی دارند. زهکشی خاک نیز نقش زیادی در رشد این درخت دارد.

 گوجه و خیار نیز از جمله محصولات صیفی این شهرستان هستند که با کیفیت بالایی تولید می‌شوند؛ بنابراین توسعه کاشت این محصولات که بازار مصرف خوبی نیز زیادی دارند، دارای مزیت است.

کاشت گل محمدی نیز از جمله کسب و کارهایی است که در حال حاضر به صورت محدود انجام می‌شود و پتانسیل های لازم برای توسعه و اشتغالزایی را دارد. گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است، که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کشورهای دیگر را داراست.

  •  زراعت

زراعت از جمله بخش های مهم و حیاتی حوزه ی کشاورزی است که در صورت تقویت و بهره برداری صحیح از آن، می توان در بسیاری از موارد به خود کفایی کامل و در برخی موارد دیگر به نقطه امکان صادرات به خارج از کشور رسید. به همین خاطر این بخش از لحاظ ارز آوری از طریق صادرات غیرنفتی اهمیت بسیاری برای اقتصاد کشور دارد.

اقلیم شهرستان طالقان برای پرورش گیاهان دارویی مانند آویشن، گل گاو زبان و ... اقلیم مناسبی است. امروزه با رواج طب سنتی ایران قدیم و همچنین آگاهی افراد از ویژگی ها و کاربرد دارویی این گیاهان، می توان به کسب و کار فعالیت در زمینه کشت و یا برداشت گیاهان دارویی به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان برای  کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.

گندم از دیگر محصولات زراعی این شهرستان است که تاکنون بازدهی خوبی داشته و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، پتانسیل سرمایه گذاری بیشتر را دارد. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه نسبتا کم دردسرتر است.گندم در دو نوع بهاره و پاییزه کشت می شود که محصول دهی پاییزه آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز مشتری خاص خودش را دارد.  بعد از برداشت محصول، زمین آن هم چراگاه گوسفندان می‌گردد. همچنین محصول نهایی مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای و به سهولت در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد.

  • صنایع دستی

صنایع دستی شاخص‌ترین و اصیل‌ترین جلوه‌گاه تاریخ و تمدن کهن کشورمان و فرهنگ و هنر ناب ایرانی بوده که یکی از مهم‌ترین قطب‌های هنرهای صناعی در جهان به شمار می‌آید. صنایع دستی ایران دارای طیف گسترده‌ای از رشته‌ها و محصولات گوناگون است به طوریکه هر منطقه متناسب با شرایط محیطی و اقلیمی و همچنین فرهنگ عمومی صنایع دستی خاص خود را دارد.

هنر قالیبافی در ایران از شناخته شده ترین شاخه های صنایع دستی است. این هنر در شهرهای مختلف کشورمان با تفاوت هایی برگرفته از فرهنگ منطقه دنبال می شود. انواع فرش های ایرانی ویژگی های خاص خود را داشته و محصولاتی منحصر بفرد و باارزش بشمار می روند. درآمد قالی بافی آن چنان زیاد نیست اما برخی از خانم های خانه دار در این صنعت مشغول به فعالیت هستند. این کسب و کار را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت وکم کم آن را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از زنان بخصوص جوانترها را فراهم نمود.

علاوه بر انواع قالی ها، گلیم ها و جاجیم هایی که برای زینت کف اتاق ها و خانه ها به کار می روند، تابلو فرش ها هم برای آراستن دیوارهای منازل کاربرد دارند و می توان گفت تابلوفرش کالایی تزیینی و دکوری است که در عین حال در دسته ی کالاهای لوکس نیز قرار می گیرد. بافت تابلو فرش از جمله مشاغل مزیت‌دار حوزه صنایع دستی است که قابلیت سرمایه‌گذاری داشته و به عنوان شغلی پاره وقت برای زنان مناسب است.

گليم بافی يكی دیگر از شاخه های قاليبافی است و در آن از طرح های مختلف محلی و بومی استفاده می شود. گسترش گلیم بافی و مشاغل وابسته به آن نیز در صورت تامین بازار، همچنان جای کار دارد.

تولید مصنوعات چرمی، حصیر بافی، معرق کاری، گیوه دوزی و منبت کاری نیز به صورت محدود در شهرستان در حال انجام است و از جمله گزینه های شغلی مناسب برای سرمایه گذاری است. در صورت وجود بازار مصرف، همچنان جای کار در این مشاغل وجود دارد.

  • صنعت

گسترش و سرمایه گذاری در حوزه ی کسب وکارهای صنعتی، رمز توسعه اقتصادی دهه های آینده است. بررسی‌ها، نشان دهنده ی این است که مشاغل صنعتی خرد و کلان از طریق چهار کانال کارآفرینی، نوآوری و تغییر فناوری، پویایی صنعت و در نهایت ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد بر اقتصاد جهانی تاثیرگذارند. 

کسب و کار تولید مصالح ساختمانی از جمله پیشنهادات شغلی در این حوزه است که به دلیل رونق ساخت و ساز در شهرستان طالقان، قابلیت سرمایه ­گذاری دارد. این کسب و کار در صورت ارائه محصول نهایی باکیفیت و با قیمت منصفانه، علاوه بر ایجاد اشتغال برای چند نیرو، قابلیت پیشرفت خوبی نیز دارد.

علاوه بر تولید مصالح ساختمانی، علی­رغم اینکه تولید محصولات باغی در این منطقه صورت می گیرد، اما واحدی برای تولید سبد و کارتن جهت بسته بندی این محصولات وجود ندارد؛ بنابراین سرمایه گذاری برای احداث چنین واحدی سوددهی خوبی خواهد داشت و علاوه بر فروش در این منطقه قابلیت بازاریابی در مناطق اطراف نیز وجود دارد. 

وجود معادن آهک، مس، سنگ گرانیت، زغال سنگ و ... در این منطقه و عدم فراوری و خام فروشی برخی از این محصولات در شهرستان فرصت خوبی را برای راه اندازی واحدهایی در زمینه فرآوری این محصولات معدنی ایجاد کرده است. ایجاد چنین واحدهایی با درنظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی می تواند سود خوبی را عاید سرمایه گذار کند.

از دیگر نکات قابل  توجه این شهرستان این است که به دلیل تولید مواد آلاینده، اجازه احداث شهرک صنعتی را نمی‌دهند و در حال حاضر تعدادی کارگاه کوچک مانند فراوری عسل فعال هستند.

 

در ادامه تحليل، مشاغل یاد شده در 10 رسته، ذيل سه حوزه كشاورزی، صنعت و خدماتی دسته‌بندی شده‌اند. در هريک از اين رسته‌ها عناوين شغلی، بر اساس مزيت راه‌اندازی، از شماره 1 تا 3 اولويت‌بندی شده‌اند.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

دامداری

طیور

شیلات

باغداری

زراعت

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنعت

خدمات

1

پرورش گوسفند شال(1)

پرورش مرغ گوشتی(1)

پرورش ماهی قزل آلا(1)

احداث باغ گردو(1)

کشت گیاهان دارویی(1)

تولید سوسیس و کالباس(1)

بسته بندی و سورت میوه(1)

قالی بافی(1)

تولید سبد و کارتن(1)

احداث رستوران بومی(1)

2

پرورش گوسفند بومی(1)

پرورش مرغ تخم گذار(1)

 

احداث باغ بادام(1)

کشت گندم(2)

تولید چیپس میوه و میوه خشک(1)

تولید خوراک دام(1)

گلیم بافی(1)

تولید مصالح ساختمانی (1)

احداث هتل و اقامتگاه(1)

3

پرورش گوسفند فشندی(1)

پرورش شترمرغ(2)

 

احداث باغ گیلاس(1)

 

تولید لبنیات(1)

تولید کمپوست(1)

بافت تابلوفرش(1)

فراوری مواد معدنی(1)

احداث اقامتگاه بومگردی(1)

4

پرورش گوسفند رومانوف(1)

پرورش بوقلمون(2)

 

احداث باغ آلبالو(1)

 

تولید آبمیوه(1)

فراوری پوست دام(2)

چرم دوزی(2)

 

احداث مهمان سرا(1)

5

پرورش گاو هلشتاین (2)

پرورش بلدرچین(2)

 

احداث باغ گلابی(1)

 

تولید سایر فراورده های میوه(1)

احداث کشتارگاه دام(2)

گیوه بافی(3)

 

احداث مجتمع تفریحی سرگرمی(1)

6

پرواربندی گوساله(2)

پرورش مرغ بومی(3)

 

احداث باغ سیب(1)

 

فراوری گیاهان دارویی(2)

احداث سردخانه(3)

منبت کاری(3)

 

احداث مغازه سوغاتی فروشی(1)

7

پرورش گاو بومی(2)

   

احداث باغ هلو(1)

 

تولید خشکبار(2)

فراوری پوست خشکبار(3)

حصیر بافی(3)

 

احداث تلکابین(2)

8

زنبورداری(2)

   

کاشت گوجه(2)

         

ارائه خدمات قایق رانی(2)

9

پرورش بز بومی(3)

   

کاشت خیار

(2)

           

10

     

کاشت گل محمدی(2)

           
                       
 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

دامداری

طیور

شیلات

باغداری

زراعت

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنعت

خدمات

1

پرورش گوسفند شال(1)

پرورش مرغ گوشتی(1)

پرورش ماهی قزل آلا(1)

احداث باغ گردو(1)

کشت گیاهان دارویی(1)

تولید سوسیس و کالباس(1)

بسته بندی و سورت میوه(1)

قالی بافی(1)

تولید سبد و کارتن(1)

احداث رستوران بومی(1)

2

پرورش گوسفند بومی(1)

پرورش مرغ تخم گذار(1)

 

احداث باغ بادام(1)

کشت گندم(2)

تولید چیپس میوه و میوه خشک(1)

تولید خوراک دام(1)

گلیم بافی(1)

تولید مصالح ساختمانی (1)

احداث هتل و اقامتگاه(1)

3

پرورش گوسفند فشندی(1)

پرورش شترمرغ(2)

 

احداث باغ گیلاس(1)

 

تولید لبنیات(1)

تولید کمپوست(1)

بافت تابلوفرش(1)

فراوری مواد معدنی(1)

احداث اقامتگاه بومگردی(1)

4

پرورش گوسفند رومانوف(1)

پرورش بوقلمون(2)

 

احداث باغ آلبالو(1)

 

تولید آبمیوه(1)

فراوری پوست دام(2)

چرم دوزی(2)

 

احداث مهمان سرا(1)

5

پرورش گاو هلشتاین (2)

پرورش بلدرچین(2)

 

احداث باغ گلابی(1)

 

تولید سایر فراورده های میوه(1)

احداث کشتارگاه دام(2)

گیوه بافی(3)

 

احداث مجتمع تفریحی سرگرمی(1)

6

پرواربندی گوساله(2)

پرورش مرغ بومی(3)

 

احداث باغ سیب(1)

 

فراوری گیاهان دارویی(2)

احداث سردخانه(3)

منبت کاری(3)

 

احداث مغازه سوغاتی فروشی(1)

7

پرورش گاو بومی(2)

   

احداث باغ هلو(1)

 

تولید خشکبار(2)

فراوری پوست خشکبار(3)

حصیر بافی(3)

 

احداث تلکابین(2)

8

زنبورداری(2)

   

کاشت گوجه(2)

         

ارائه خدمات قایق رانی(2)

9

پرورش بز بومی(3)

   

کاشت خیار

(2)

           

10

     

کاشت گل محمدی(2)

           

راهنما:

(1): مزیت‌هایی که در اولویت اول قرار دارند.

(2): مزیت‌هایی که در اولویت دوم قرار دارند.

(3): مزیت‌هایی که در اولویت سوم قرار دارند.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

احداث رستوران بومی

1

احداث اقامتگاه بومگردی

2

پرورش گوسفند رومانوف

3

پرورش گوسفند فشندی و گوسفند شال

4

پرورش گوسفند بومی

5

تولید سوسیس و کالباس

6

تولید لبنیات

7

پرورش مرغ گوشتی

8

پرورش مرغ تخم گذار

9

پرورش ماهی قزل آلا

10

تولید خوراک دام

11

تولید کمپوست

12

احداث هتل و اقامتگاه

13

احداث باغ گردو

14

احداث باغ گیلاس

15

پرواربندی گوساله

16

احداث مهمانسرا

17

پرورش گاو هلشتاین

18

کشت گیاهان دارویی

19

قالی بافی

20

تولید سبد و کارتن

21

احداث باغ بادام

22

پرورش بوقلمون

23

تولید چیپس میوه و میوه خشک

24

تولید آبمیوه

25

تولید سایر فراورده های میوه

26

سورت و بسته بندی میوه

27

احداث مجتمع تفریحی سرگرمی

28

پرورش گاو بومی

29

زنبورداری

30

احداث کشتارگاه دام

31

بافت تابلوفرش

32

فراوری مواد معدنی

33

احداث مغازه سوغاتی فروشی

34

احداث باغ آلبالو

35

پرورش بلدرچین

36

گلیم بافی

37

فراوری گیاهان دارویی

38

تولید خشکبار

39

احداث باغ هلو

40

پرورش شترمرغ

41

احداث باغ گلابی

42

کشت گندم

43

احداث سردخانه

44

فراوری پوست دام

45

کاشت گل محمدی

46

چرم دوزی

47

فراوری پوست خکشبار

48

منبت کاری

49

پرورش مرغ بومی

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.