زنجان

استان زنجان یکی از استان‌های ایران است که در منطقه آذربایجان ایران قرار گرفته است. مرکز این استان شهر زنجان است.استان زنجان دارای مساحتی به اندازه ۲۲۱۶۴ کیلومتر مربع و۱/۴۳ درصد کل کشور را شامل می‌شود. جمعیّت استان بر اساس آخرین آمار ۱٫۰۱۵٫۷۳۴ نفر است.  استان زنجان از نظر شكل ظاهری زمين ، دارای دو منطقه كوهستانی جلگه ای (دشت)مي باشدكه اكثرشهرهای آن در دامنه كوهها و دشتهای بين رشته كوهها و مناطق كوهستانی قرار گرفته اند.در ميان اين رشته كوهها سرزمينهای حاصلخيزی قرار گرفته اند كه به عنوان مثال مي توان از شرق به غرب مناطقی چون دره ابهر، دشت زنجان- ابهر،چمن سلطانيه و دركل خمسه زنجان(شامل زنجان ، طارم ، ايجرود ، ابهر ، و خدابنده )  را نام برد.به دلیل شرایط کوهستانی این ناحیه و تأثیرات جریانات جوی مرطوب شمال غربی و غربی آب و هوای استان را می‌توان تبیین نمود. آب وهوای کوهستانی با زمستانی بسیار سرد و برفی و تابستانی دلپذیر و فصول بهار و تابستان بهترین زمان برای گذراندن اوقات فراغت در این استان هستند. میزان بارندگی در بهار و زمستان نسبت به سایر فصول در این استان بیشتر است. پوشش گیاهی استان در مناطق مختلف متغیر بوده ولی در مجموع از جنگلها و چراگاه‌هایی با چشم‌انداز زیبا تشکیل شده‌است.این استان دارای ۳۲۸ حلقه معدن می‌باشد که از این تعداد ۷۵ معدن در زمینه سنگ تزئینی و نما، ۲۴۶ معدن روباز، ۳ معدن زیر زمینی و یک معدن زیر زمینی زغال سنگ می‌باشد.

مزیت های منطقه

مزیت های استان زنجان با در نظرگرفتن شرایط و اوضاع اقلیمی و جغرافیایی در 3 بخش صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات به شرح زیر می باشد:

  • صنعت و معدن:
  1. وجود ذخایر قابل توجهی از گرانیت، گچ، سیلس، کائولن، خاک های صنعتی و آهن و ... که زمینه ساز ایجاد صنایع معدنی و صنایع وابسته به مواد اولیه معدنی.
    باتوجه به وجود معادن، امکان فعالیت های مرتبط تبدیلی مانند کارخانه گچ، سنگ بری و ... فراهم می باشد.
  2. وجود پتانسیل های مواد معدنی فلزی برای سرمایه گذاری در بخش اکتشاف.
    اکتشاف معادن جدید نیازمند تخصص، سرمایه بالا و برنامه دقیق به منظور کسب سود در کنار حفظ محیط زیست می باشد.
  3. مزیت نسبی در وجود ظرفیت های معدنی و معادن سرب و روی.
    این فلزات دارای مصارف داخلی و امکان صادرات به کشور های همسایه را دارند. درصورت ایجاد واحد های تبدیلی این فلزات، امکان سودآوری نسبت به صادرات ماده معدنی خالص بسیار بالاتر است.
  4. مزیت نسبی و وجود پتانسیل در ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی(صنایع لبنی) وابسته به دامداری و دامپروری و آبزی پروری.
    مجاورت این استان با استان های پرجمعیت مانند تهران،امکان رفع نیاز های گوشتی و فرآورده های لبنی را به فرصتی برای توسعه فعالیت های وابسته دامداری و دامپروری تبدیل نموده است.
  5.  مزیت نسبی در ایجاد واحدهای بسته بندی و فرآوری محصولات وابسته به زیتون(بسته بندی، روغنگیری و ...).
    با درنظرگرفتن کشت زیتون در حجم وسیع در این استان، امکان فعالیت های وابسته مانند روغنگیری و ... باعث سودآوری چندبرابری این محصول نسبت به عرضه خام آن می شود.
  • کشاورزی:
  1.  مزیت نسبی در تولید محصولات باغی به ترتیب شامل انگور آبی، زیتون، سیب.
    آب و هوای کوهستانی و خاک حاصل خیز باعث شده تا محصولات باغی پر ارزش زیتون و سیب و ... در این استان قابل کشت باشد.
  2.  مزیت نسبی در دامداری و دامپروری و پرورش دام سبک و سنگین.
    دام های سنگین احتیاج به علوفه بیشتری دارند که باتوجه به خاک حاصل خیز این استان، می توان کشت علوفه را برای کاهش هزینه ها در کنار دامداری داشت.
  3.  مزیت نسبی در آبزی پروری.
    ایجاد استخر های پرورش ماهی در کنار مزارع کشاورزی امکان سودآوری چندبرابری را فراهم می آورد.
  • خدمات:
  1. مزیت نسبی در وجود جاذبه های تاریخی ، فرهنگی و طبیعی گردشگری و فعالیت های مرتبط با گردشگری.
    این استان از جاذبه های گردشگری متنوعی برخوردار است که می تواند آن را به عنوان قطب گردشگری باتوجه به ابنیه تاریخی آن مطرح کند.
     

 

اولویت سرمایه گذاری صنعتی در بخش صنایع کوچک تبدیلی در استان 

1- انواع فرآورده های لبنی نوين يا بسته بندی های جديد با نگاه صادرات

2-ساخت غذای آماده حیوانات

3- فرآوری ، بسته بندی و انجماد گوشت قرمز و مرغ و آبزیان

4- چربی صنعتی حاصل از ضایعات کشتارگاه دام و طیور

5- عمل آوری و بسته بندی و انجماد ماهی و میگو

6- درجه بندی وبسته بندی و فرآوری  انواع میوه جات ، سبزیجات ،صیفی و محصولات گلخانه ای

7- تولید فرآورده های دانه های آسیاب شده

8- بسته بندی مواد غذایی

 9- تولید نشاسته

10 - نوشابه های تخمیری ، چای، دمنوش،  و...

11- انبار های سرد نگهداری محصولات کشاورزی

12- بسته بندی انواع گیاهان دارویی و انواع عرقیات

13- احداث سردخانه کنترل اتمسفریک C.A و زیر صفر

14-رشته آشی و پلویی

15- پودر سیر، فرآوری و بسته بندی سیر

16- در خصوص کود زیستی ( بیولوژیک ) استعلام و هماهنگی با دفتر امور صنایع کشاورزی ضروری می باشد.

17- در خصوص کود های آلی ( بجز ورمی کمپوست )بر اساس نیاز استان و با در نظر گرفتن واحدهای در دست احداث و میزان مواد اولیه در استان جزء اولویت ها است.

18-طرح های صنایع تبدیلی در مناطق ویژه اقتصادی با تاکید بر صادرات ( در صورت فعال بودن منطقه ویژه )

19- طرح های صنایع تبدیلی در شهرستان هایی که بیش از 60% پیشرفت فیزیکی دارند.

20- توسعه و تکمیل زنجیره های تولید صنعت طیور با هماهنگی کارگروه زنجیره مذکور

 

آمارنامه کشاورزی 

برآورد سطح، ميزان توليد و عملكرد در هكتار محصولات زراعی استان زنجان در سال زراعی 94-93

                                                                                                                                                                            توليد    ((واحد : هكتار- تن – كيلوگرم))

نام محصول آبى ديم جمع
گندم 80,200 199,500 279,700
جو 33,981 15,459 49,440
شلتوك 11,290 0 11,290
نخود 54 2,975 3,029
لوبيا 30,223 0 30,223
عدس 27 4,152 4,179
ساير حبوبات 3,600 0 3,600
چغندرقند 550 0 550
كنجد 24 0 24
كلزا 98 0 98
سيب زمينى 212,901 0 212,901
پياز 221,123 0 221,123
گوجه فرنگى 231,881 0 231,881
ساير سبزيجا ت 164,887 0 164,887
خربزه 22,347 0 22,347
هندوانه 139,600 0 139,600
خيار 37,910 0 37,910
ساير محصولات جاليزى 63,306 0 63,306
يونجه 313,120 8,947 322,067
ذرت علوفه اى 112,151 0 112,151
ساير محصولات علوفه ای 4,456 0 4,456

 

ميزان توليد فرآورده های پروتئينی استان زنجان طی سالهای مختلف

                                                                                                                                                                              واحد : هزار تن

سال ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد
78 13,05 105 10 2,3 0,05
83 13,2 98,79 19,12 5,57 0,57
88 12,74 104,62 30,38 9,18 0,72
92 13,55 118,4 40,75 10,18 0,71

 


نیازمندی های موجود در زنجان