لرستان

استان لرستان  ۲۸٫۲۹۴ کیلومتر مربع مساحت و بیش از یک میلیون و ۷۶۰هزار نفر جمعیت دارد.این استان سیزدهمین استان کشور از نظر جمعیت می‌باشد و یکی از استان‌های پرجمعیت ایران به شمار می‌رود. لرستان سرزمینی کوهستانی است و غیر از چند دشت محدود، سراسر آن را کوه‌های زاگرس پوشانده‌است.زمستان هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک ادامه دارد قسمتهای جنوبی آن دارای هوای مطبوع و بارانی است.بطور کلی در استان لرستان سه ناحیه مشخص آب و هوایی دیده می‌شود
سرد کوهستانی
معتدل مرکزی
گرم جنوبی

مزیت های منطقه

مزیت های استان لرستان با در نظرگرفتن شرایط و اوضاع اقلیمی و جغرافیایی در 3 بخش صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات به شرح زیر می باشد:

  • صنعت و معدن:
  1. مزیت در وجود معدن آهک، گچ و سنگ های ساختمانی ، معدن سیلیس ، سرب، روی و پتانسیل توسعه صنایع وابسته به آن.
    امکان ایجاد واحد های بسته بندی،عرضه و ... محصولات ساختمانی در کشور.
  2. مزیت نسبی در تولید چرم و پشم و خامه قالی با ایجاد صنایع تبدیلی کالاهای چرمی وکارگاه های شستشو و عدل بندی پشم وتولید بقچه، خامه قالی ونخ ریسندگی پشمی برای صنایع نساجی.
    تولید چرم و عرضه آن به واحد های داخلی، ساخت مصنوعات چرمی بسیار سودآور بوده و میتوان با محصولات مشابه صادراتی کشورهای همسایه مانند ترکیه به رقابت پرداخت.
  3. مزیت نسبی درایجادصنایع تبدیلی شیروفرآورده های لبنی وبستنی ،صنایع تبدبلی وبسته بندی محصولات کشاورزی ودامی وبسته بندی عسل.
    ایجاد واحد های کوچک که نیاز به سرمایه گذاری خرد دارند تا با تولیدات خود هم در سودآوری خود و هم عرضه به بازار داخلی فعالیت نمایند.
  4. مزیت نسبی دربسته بندی وعرضه گیاهان داروئی.
    گیاهان دارویی امروز طرفدار بسیاری پیدا نموده اند. میتوان در داخل به قطبی در پرورش گیاهان دارویی تبدیل شد که هم مزیت اقتصادی و هم رشد علمی منطقه را در بر خواهد داشت (گیاهان دارویی زیر کشت در لرستان را از نوع بابونه، آرتیشو، نعنا، شوید، کاسنی، بادرنجبویه، بیدمشک، گشنیز، زیره، مرزه، رازیانه، کنجد، شاتره، شقایق، خاکشیر، گاوزبان، غاریایتی، شیرین بیان، ختمی، پنج انگشت، خار مریم، شنبلیه، علف هفت بند، مورد، مریم گلی و جعفری است).
  5. مزیت نسبی درتولیدآب معدنی باوجود منابع آبی و چشمه سارهای فراوان.
    ایجاد واحد های مرتبط با تولید آب معدنی استفاده از این نعمت خدادادی است که قابلیت عرضه در ایران و کشور همسایه(عراق) را خواهد داشت.
  • کشاورزی:
  1. مزیت نسبی در تولید محصولات باغی نظیر سیب، انگور آبی،انار.
    آب و هوای مناسب و خاک حاصل خیز در کنار آب کافی، امکان ایجاد باغات را در این استان فراهم نموده است.
  2. مزیت نسبی در تولید حبوبات، چغندرقند، سیب زمینی ، ذرت علوفه ای.
    تولید چغندر به عنوان یک کالای مهم برای کشور، حبوبات، ذرت و ... بسیار مهم می باشند.لذا در کنار سودآوری پیشنهاد پا به عرصه گذاشتن در این فعالیت ها به جهت خودکفایی کشور داده می شود.
  3. مزیت نسبی در دامداری و دامپروری و پتانسیل ایجاد واحد های دامپروری صنعتی و نیمه صنعتی.
    امکان کشت علوفه، وجود آب، مراتع طبیعی و ... می تواند همراه با پرورش دام های مناسب این استان نتیجه ی فوق العاده ای خواهد داشت.
  4. مزیت نسبی در پرورش زنبور عسل در دامنه زاگرس
    عسل طبیعی دارای طرفدار و بازار گیرای داخلی است که میتوان حتی به عنوان شغلی جنبی در کنار کشاورزی انجام گیرد.
  5. مزیت نسبی در پرورش ماهیان سردوگرم آبی وآبزی پروری.
    پرورش آبزیان در کنار فعالیت های اصلی مانند کشاورزی سودآوری بسیار بالایی خواهد داشت.نیاز به سرمایه نسبت متوسطی دارد ولی امکان پذیر می باشد و بسیار پیشنهاد ویژه ای می باشد.
  6. مزیت در توسعه و کشت گلخانه ای.
    ​امروزه کشاورزی در مناطق گوناگون آب و هوایی به صورت صنعتی و علمی در حال گسترش است تا گونه های بهتر را در شرایطی مطلوب تر پرورش داد. فضای گلخانه فضایی است مناسب برای تولید طیف وسیعی از محصولات کشاورزی در محیطی قابل کنترل و برنامه ریزی.
  • خدمات:
  1. مزیت نسبی در فعالیتهای مرتبط با گردشگری با وجود آثار باستانی ، وجود فرهنگ و تمدن دیرینه ، تنوع آب و هوایی ، داشتن جاذبه های طبیعت گردی.
    ارائه خدمات به گردشگران با توجه به تنوع جاذبه های بسیار این استان موجب سودآوری است مانند ارایه خدمات رفاهی،اقامتی و ... . 
     

اولویت سرمایه گذاری صنعتی در بخش صنایع کوچک تبدیلی در استان 

1-  قطعه بندی ،انجماد ، بسته بندی و گوشت قرمز و مرغ و آبزیان

2-  تولید خوراک آبزیان به روش اکسترودر

3- انواع فراورده هاي لبني نوين يا بسته بندي هاي جديد با نگاه صادرات

4- تهیه پلیت یونجه

5-  بسته بندی عسل

6- انبار سرد نگهداری  محصولات كشاورزي

7- تولید مربا و مارمالاد  بویژه از انجیر و هویج

8-بسته بندی گیاهان دارویی و تهیه اسانس های گیاهی و عرقیات گیاهی

9- احداث سردخانه کنترل اتمسفریک C.A و زیر صفر

10- احداث سیلوی نگهداری غلات

11- درجه بندی و بسته بندی انواع میوه جات،  سبزیجات ، صیفی و محصولات گلخانه ای

12-  فراوری و بسته بندی انواع آجیل

13- در خصوص کود زیستی ( بیولوژیک ) استعلام و هماهنگی با دفتر امور صنایع کشاورزی ضروری می باشد.

14- در خصوص کود های آلی ( بجز ورمی کمپوست )بر اساس نیاز استان و با در نظر گرفتن واحدهای در دست احداث و میزان مواد اولیه در استان جزء اولویت ها است.

15-طرح های صنایع تبدیلی در مناطق ویژه اقتصادی با تاکید بر صادرات

16- طرح های صنایع تبدیلی در شهرستان هایی که بیش از 60% پیشرفت فیزیکی دارند.

17- توسعه و تکمیل زنجیره های تولید صنعت طیور با هماهنگی کارگروه زنجیره مذکور

 

آمارنامه كشاورزی

برآورد سطح، ميزان توليد و عملكرد در هكتار محصولات زراعی استان لرستان در سال زراعی 94-93

                                                                                                                                                                                         توليد              ((واحد : هكتار – تن – كيلوگرم))

نام محصول آبى ديم جمع
گندم 201,540 179,787 381,327
جو 17,861 141,268 159,129
شلتوك 17,025 0 17,025
ذرت دانه اى 7,579 0 7,579
نخود 182 53,844 54,026
لوبيا 40,780 0 40,780
عدس 135 8,544 8,679
چغندرقند 260,000 0 260,000
سويا 446 0 446
آفتابگردان روغني 247 0 247
كلزا 1,120 0 1,120
سيب زمينى 230,879 0 230,879
پياز 54,281 0 54,281
گوجه فرنگى 36,280 0 36,280
هندوانه 232,762 0 232,762
خيار 171,058 0 171,058
يونجه 153,673 0 153,673
شبدر 53,896 0 53,896
ذرت علوفه اى 155,223 0 155,223

 

ميزان توليد فرآوردههاي پروتئيني استان لرستان طي سالهاي مختلف

                                                                                                                                                                              واحد : هزار تن

سال ميزان توليدگوشت قرمز ميزان توليدشير ميزان توليدگوشت مرغ ميزان توليدتخم مرغ ميزان توليدعسل
78 30,2 157 15 2,8 0,61
83 38,55 244,54 27,49 4,15 0,63
88 29,61 203,58 43,8 4,41 0,43
92 31,46 225,5 55,65 5,45 1,27