کرمان

استان کرمان با مساحت بیش از 183/285 کیلومتر مربع و با در بر گرفتن حدود یازده درصد کل کشور پهناورترین استان ایران است.با توجه به شرایط اقلیمی و میزان منابع آب و موقعیت اجتماعی و روش کشت زمین ها، استان کرمان را به سه منطقه کشاورزی تقسیم می کنند.
1- مناطق کشاورزی خشک و کویری (رفسنجان، زرند، سیرجان و ...)
۲- ( مناطق کشاورزی معتدل کوهستانی(بافت، بردسیر و...)
3- ( مناطق کشاورزی گرمسیری (بم، جیرفت، کهنوج و...)
دام پروری در استان به سه روش روستایی، عشایری و صنعتی صورت می گیرد. با این همه به علت خاک نه چندان حاصل خیز منطقه و محدودیت مراتع سرسبز، دام پروری از رونق بالایی برخوردار نیست.صنایع استان کرمان به دو دسته صنایع دستی و ماشینی تقسیم می شوند. صنایع دستی شامل شال، پته و ترمه است که به غیر از پته دوزی باقی از رونق سابق برخوردار نیستند.صنایع دستی کارگاهی چون: قالی بافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و خورجین بافی از صنایع رایج این استان به شمار می رود. صنایع ماشینی استان به سه دسته کارگاهی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می شوند.مهم ترین صنایع مادر در استان کرمان شامل:کارخانه لاستیک بارز،کارخانه کک و قطران زرند،کارخانه آلومینیوم هزار،سه کارخانه تولید سیمان،کارخانه مس شهید باهنر و چندین کارخانه پایین دستی صنایع مس شامل (کنسانتره، آند و کاتد)،کارخانه های کنسانتره ذغال سنگ،کارخانه شیر پگاه،کارخانه زمزم،و صنایع خودرو سازی بم می باشد.

مزیت های منطقه

مزیت های استان کرمان با در نظرگرفتن شرایط و اوضاع اقلیمی و جغرافیایی در 3 بخش صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات به شرح زیر می باشد:

  • صنعت و معدن:
  1. مزیت در وجود ظرفیتهای معدنی و معادن سنگ چینی (مرمر)،سولفات سدیم ، پوزولان ، کرومیت و مس و پتانسیل ایجاد واحد های صنعتی وابسته به معادن.
    امکان ایجاد واحد های تبدیلی مانند ایجاد کارگاه های تولید چینی، تولید صنایع دستی با مس مانند ظروف مس و ...که پس از پرداخت مواد اولیه، ارزش افزوده بالایی خواهند داشت.
  2. مزیت نسبی در تولید فرش انواع قالی و قالیچه های صادراتی.
    امکان صادرات قالی های دستبافت با بازدهی بالا وجود دارد.
  3. داشتن مزیت نسبی وپتانسیل ایجاد کارگاه های تولید گلاب وعطریات.
    گلاب ایران دارای بازار عرضه داخلی و همچنین بازار صادراتی در کشور های همسایه می باشد.
  4. داشتن پتانسیل ومزیت نسبی درایجاد صنایع بسته بندی وتبدیلی فراوری ، پسته، خرما، زعفران، زیره، حنا وهل.
    زعفران و پسته یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران است.همچنین خرما که دارای بازار بسیار خوب داخلی است.لازم است واحد های فرآوری و بسته بندی مناسب جهت بهتر نمودن شرایط عرضه بازار و افزایش تقاضا صورت گیرد.
  5. مزیت نسبی در فرآوری وصنایع تبدیلی محصولات کشاورزی و دامی.
  6. داشتن پتانسیل ومزیت نسبی درایجادصنایع وابسته به مس ازجمله کابل های مسی وصنایع دستی وکارگاهی ظروف مسی .
    باتوجه به ظرفیت بالای معادن مس این استان، ایجاد واحد های مرتبط با صنعت برق پیشنهاد می شود.
  7. وجود مزیت نسبی در ایجاد پایانه صادراتی اختصاصی پسته.
  • کشاورزی:
  1.  مزیت نسبی در تولید محصولات باغی نظیر پسته ،خرما، گردو وانار و گل محمدی.
    آب و هوای متفاوت در مناطق مختلف این استان امکان تولید محصولات باغی مزیت دار کشور ایران را فراهم نموده است.
  2.  مزیت نسبی در دامداری و دامپروری
    توسعه واحد های دامداری جدید و به روز باتوجه به اقلیم  این منطقه مهم است تا با بتوان بازدهی بالا هم در تولید و هم در سودآوری را به همراه داشت.
  3. مزیت نسبی در پرورش ماهی گرمابی.
    ایجاد استخر های پرورش ماهیان در کنار زمین های زراعی و باغات می تواند سود بالایی را به همراه داشته باشد.
  4. مزیت در توسعه و کشت گلخانه ای.
    ​امروزه کشاورزی در مناطق گوناگون آب و هوایی به صورت صنعتی و علمی در حال گسترش است تا گونه های بهتر را در شرایطی مطلوب تر پرورش داد. فضای گلخانه فضایی است مناسب برای تولید طیف وسیعی از محصولات کشاورزی در محیطی قابل کنترل و برنامه ریزی.
  • خدمات:
  1. مزیت نسبی در فعالیتهای مرتبط با گردشگری با وجود جاذبه های طبیعی،تاریخی ،فرهنگی و خدمات وابسته به آن( هتلداری و ...).
    ارایه خدمات رفاهی،تفریحی،اقامتی و ... به گردشگران می تواند باعث سودآوری بالا برای اهالی این استان خصوصا اهالی مناطق گردشگری شود.

 

اولویت سرمایه گذاری صنعتی در بخش صنایع کوچک تبدیلی در استان 

1- توليد پودر یونجه

2- قطعه بندی ،فرآوری، بسته بندی و انجماد گوشت قرمز و مرغ و آبزیان

3- فرآوری و بسته بندی عسل

4- تبدیل ضایعات کشتارگاهی

5- درجه بندی و  بسته بندی  و فرآوری انواع میوه ، سبزی، صیفی و محصولات گلخانه ای

6- احداث سردخانه کنترل اتمسفریک و زیر صفر C.A

7- بسته بندی و فرآوری خشکبار و آجیل، حبوبات و غلات

8- عرقیات و گلاب و اسانس های گیاهی  و عرقیات گیاهی

9- بسته بندی گیاهان دارویی

10- فراوری و بسته بندی انار

11- فراوری و بسته بندی خرما و محصولات جانبی آن

12- درجه بندي و بسته بندی مرکبات

13-تولید مالت و ماءالشعیر

14- انبار سرد محصولات کشاورزی

15- روغن کشی از دانه های روغنی

16- تکمیل واحد های فرآوری و درجه بندی پسته

17- در خصوص کود زیستی ( بیولوژیک ) استعلام و هماهنگی با دفتر امور صنایع کشاورزی ضروری می باشد.

18- در خصوص کود های آلی ( بجز ورمی کمپوست )بر اساس نیاز استان و با در نظر گرفتن واحدهای در دست احداث و میزان مواد اولیه در استان جزء اولویت ها است.

19-طرح های صنایع تبدیلی در مناطق ویژه اقتصادی با تاکید بر صادرات ( در صورت فعال بودن منطقه ویژه)

20- طرح های صنایع تبدیلی در شهرستان هایی که بیش از 60% پیشرفت فیزیکی دارند.

21- توسعه و تکمیل زنجیره های تولید صنعت طیور با هماهنگی کارگروه زنجیره مذکور

 

امارنامه کشاورزی

برآورد سطح، ميزان توليد و عملكرد در هكتار محصولات زراعي استان كرمان در سال زراعي 94-93

                                                                                                                     توليد    ((واحد : هكتار – تن – كيلوگرم))

نام محصول آبى ديم جمع
گندم 173,958 0 173,958
جو 55,588 2,562 58,150
ذرت د انه اى 74,670 0 74,670
نخود 477 73 550
لوبيا 390 0 390
عدس 227 0 227
پنبه 3,683 0 3,683
كنجد 437 0 437
گلرنگ 70 30 100
آفتابگردان روغني 37 0 37
كلزا 197 0 197
سيب زمينى 98,117 0 98,117
پيا ز 11,771 0 11,771
گوجه فرنگى 2,010 0 2,010
خربزه 240 0 240
هندو انه 75,450 0 75,450
خيا ر 12,207 0 12,207
يونجه 381,024 0 381,024
ذرت علوفه اى 123,244 0 123,244

 

ميزان توليد فرآوردههاي پروتئيني استان كرمان طي سالهاي مختلف

                                                                                                                                                                           واحد : هزار تن

سال ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد ميزان توليد
78 27,1 182 21 6,3 0,06
83 28,61 195,73 22,81 6,79 0,43
88 19,18 174,54 33,59 13,83 0,54
92 20,32 201 44,27 13,25 0,98

 


نیازمندی های موجود در کرمان